UWAGA!

Specjal(ny) Pub na Wyspie Spichrzów

 Elbląg, Prace związane z budową Specjal Pubu rozpoczną się na przełomie lutego i marca 2013 r. - zapowiada dyrektor browaru Roman Korzeniowski
Prace związane z budową Specjal Pubu rozpoczną się na przełomie lutego i marca 2013 r. - zapowiada dyrektor browaru Roman Korzeniowski (fot. WS)

Trzykondygnacyjny budynek, inspirowany architekturą przedwojenną, łączący tradycję i nowoczesność stanie na Wyspie Spichrzów. W nim Grupa Żywiec S.A. otworzy Specjal Pub. Klienci będą mogli liczyć na bogatą ofertę piwną, niewykluczone, że w menu znajdzie się także trunek sygnowany EB. Otwarcie Specjal Pubu planowane jest na jesień 2013 r. Zobacz projekt.

Teren Wyspy Spichrzów, który w dawnym Elblągu tętnił życiem, teraz - w uśpieniu – czeka na inwestorów. Jednym z nich jest Grupa Żywiec S.A., która po drugiej stronie rzeki chce wybudować oryginalny pub. Koszt inwestycji to ponad 2 mln zł.
       - 23 sierpnia 2010 r. na spotkaniu z poprzednim prezydentem Henrykiem Słoniną, w obecności członków Zarządu, zdecydowaliśmy jako Grupa Żywiec, że w tym miejscu wybudujemy Specjal Pub – mówi Roman Korzeniowski, dyrektor Browaru w Elblągu. - Będzie to obiekt wybudowany w oparciu o stare zdjęcia, chcemy by łączył elementy miejskie i nawiązujące do historii browarnictwa w Elblągu.
       Nie od razu zdecydowano, że pub browaru stanie na Wyspie Spichrzów (po drugiej stronie kładki, która jest obecnie w budowie).
       - Mieliśmy wiele propozycji lokalizacji m.in. teren Giełdy Elbląskiej, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Wyspę Spichrzów – wyjaśnia dyrektor browaru elbląskiego. - Tu jest pusto i należałoby to zmienić. Starówka jest częścią sypialnianą, są tam też puby, ale chcielibyśmy wnieść życie na drugą stronę rzeki.
       Budynek Specjal(nego) Pubu będzie trzykondygnacyjny , o pow. 400 metrów kwadratowych.

 


       - Chcemy, żeby było to coś innego, niż zwykłe puby – podkreśla dyrektor Korzeniowski. – Żeby lokal miał szczególne elementy i browaru, i miasta. Żeby nawiązywał do historii browarnictwa elbląskiego. Tu będą sprzedawane wszystkie produkty Grupy Żywiec – dodaje - ale w szczególności sztandarowe piwo Specjal, które jest naszą marką lokalną, sprzedawaną tylko w północnej części kraju. Jest fenomenem w skali europejskiej, bo sprzedajemy na północy prawie półtora miliona hektolitrów tego piwa.
       A co z marką EB, za którą tęskni wielu elblążan? Nigdy nie powróci czy może jednak piwa z taką etykietką będzie można napić się w nowym pubie?
       - Nie mówię nigdy – ostrożnie stwierdza Roman Korzeniowski. - Pracujemy nad tym, ale decyzja jest dość trudna. To duży problem wprowadzić z powrotem markę na rynek, to poważna decyzja biznesowa, ale ja jestem dobrej myśli.
       A cena?
       - Trudno na razie mówić o cenie piwa w pubie, bo widzimy, jak się świat zmienia – mówi dyrektor Korzeniowski. - Chcemy najpierw ocenić, jaki będzie konsument (mieszkańcy czy raczej turyści) i pod niego przygotować wystrój pubu, a także przygotować cennik.
       Kiedy ruszą prace związane z budową Specjal Pubu?
       - Jest poślizg, bo doszedł nowy element inwestycyjny – zmiana przebiegu linii brzegowej – wyjaśnia dyrektor browaru elbląskiego. – Myślę, że pełną parą prace budowlane, które poprowadzi firma Mytych, ruszą na przełomie lutego i marca 2013 r. Pub powita pierwszych klientów jesienią przyszłego roku.
      

A

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama