Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 08-12-2016, imieniny Marii, Wirgiliusza
 
Rek

UWAGA!

Będzie lepszy chleb

PSS kształci na własny koszt 5 swoich pracowników w Technikum Piekarniczym w Łodzi, informował Dziennik Bałtycki z 12 grudnia 1963 r.

By chleb z elbląskich piekarni był dobry i oby go nigdy nie brakło, elbląska PSS szkoli intensywnie swych pracowników oraz nowy narybek. Dział Szkolenia Zawodowego PSS już w okresie końcowym roku szkolnego nawiązuje kontakt ze szkołami, by zachęcić młodzież do nauki zawodu piekarskiego. Trwa ona 3 lata, na wzór zasadniczej szkoły zawodowej.
     Przez 3 dni w tygodniu odbywają się zajęcia teoretyczne w szkole. Praktykę przechodzą uczniowie w piekarniach po 6 godzin dziennie. Na zakończenie nauki obowiązuje egzamin przed Państwową Komisją Egzaminacyjną, a po zdaniu, absolwent otrzymuje dyplom pracownika kwalifikowanego. Po 5 latach pracy w zawodzie i odpowiednim egzaminie otrzymuje tytuł mistrzowski. Kandydat na ucznia musi mieć ukończone 7 klas szkoły podstawowej i odpowiednie warunki zdrowotne. W bieżącym roku w szkole PSS, znajdującej się przy ul. Hetmańskiej, kształci się 27 uczniów. Program nauki, poza przedmiotami ogólnymi, przewiduje technologię piekarską, organizację przedsiębiorstw, elektrotechnikę i historię spółdzielczości.
     Niezależnie od tego PSS kształci na własny koszt 5 swoich pracowników w Technikum Piekarniczym w Łodzi. Po zdaniu matury zawodowej wejdą oni w skład służby technicznej, szczególnie potrzebnej w najbliższych latach, po uruchomieniu nowej, zmechanizowanej piekarni, o zdolności produkcyjnej 15 ton pieczywa na dobę.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama