Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 05-12-2016, imieniny Sabiny, Krystyny
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Grunt jest sprawdzany pod przyszłą budowę Grunt jest sprawdzany pod przyszłą budowę

Czy poprawi się zaopatrywanie Elbląga w nowalijki

Pomimo wysiłków handlowców dostawy nowalijek spóźniały się a ich asortyment był ubogi. Rzecz w tym, że Elbląg, miasto blisko 100-tysięczne, nie posiada dostatecznej bazy warzywno-ogrodniczej, informował Głos Elbląga z 27 lutego 1963 r.

Zima w prawdzie jeszcze się panoszy przynosząc nam raz po raz mroźne podmuchy, ale wiosna zbliża się już szybkimi krokami. W sklepach warzywnych coraz częściej pojawiają się wiosenne nowalijki: zielona sałata, pęczki szczypiorku, pietruszki.
     W minionych latach zaopatrzenie elbląskich sklepów w nowalijki pozostawiało wiele do życzenia.
     Pomimo wysiłków handlowców dostawy nowalijek spóźniały się a ich asortyment był ubogi. Rzecz w tym, że Elbląg, miasto blisko 100-tysięczna, nie posiada dostatecznej bazy warzywno-ogrodnicze.
     Na większą skalę produkcyjną warzywno-ogrodniczą zajmują się tylko trzy podmiejskie PGR: Janów, Bielany i Zajazd.
     W latach 1960-61 w gospodarstwach tych oddano do użytku 3 cieplarnie o powierzchni uprawowej 1410 m2. Szklarnia w Janowie jest 4-segmentowa, natomiast PGR Zajazd i Bielany mają jednosegmentowe. Dzięki tym obiektom możliwa jest uprawa nowalijek przez cały rok oraz 2-krotny w ciągu roku zbiór pomidorów.
     Niezależnie od tego, w tych 3 gospodarstwach, prowadzona jest polowa uprawa warzyw na obszarze 18 ha. Zbiory z uprawy polowej jednak, zwłaszcza w gospodarstwach Zajazd i Bielany, nie były zbyt duże, w dodatku nie przewiduje się w najbliższym czasie zwiększenia powierzchni upraw polowych warzyw w tych gospodarstwach.
     Przytoczone fakty nie rokują poprawy w zaopatrzeniu jeśli chodzi o warzywa z upraw podmiejskich. To też handlowcy Elbląga powinni już wcześniej zabezpieczyć dostawy warzyw z innych źródeł.
     Jeśli natomiast chodzi o sadownictwo to obserwuje się pod tym względem pewną poprawę. Kilka lat temu, w gospodarstwie Janów, założono sad na obszarze 6 ha, a w PGR Zajazd – na obszarze 9,3 ha. Ostatecznie badania rzeczoznawców wykazały, że rozwój sadownictwa może być kontynuowany, wyłącznie w gospodarstwie Zajazd.
     Po dokonaniu specjalnej melioracji na obszarze 70 ha na całej tej powierzchni będzie można założyć sad. Prace melioracyjne przeprowadzone zostaną jeszcze w bieżącym roku tak, że jesienią br. będzie można przystąpić do zakładania sadu.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • No i wreszcie się poprawiło odkąd towarzysze przestali się tym zajmować. Żeby jeszcze tak odpuścili hutom, stoczniom, PKP, rolnikom i innym szczodrze dofinansowywanym z naszych podatków, to i nam wszystkim zjadaczom nowalijek by się poprawiło.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    MaSer(2003-02-28)
Reklama