Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Piątek 24-11-2017, imieniny Jana, Flory
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Szpital Miejski ul.Komeńskiego Szpital Miejski ul.Komeńskiego

Elbląski browar słynie nie tylko z dobrego piwa...

Browar w Elblągu znany jest w kraju nie tylko z dobrego piwa, ale również z inicjatywy i pomysłowości załogi, informował Głos Elbląga z 22 marca 1960 roku.

Do niedawna większość maszyn i urządzeń przemysłu piwowarsko-słodowniczego sprowadzano tu z zagranicy, płacąc za nie dewizy. Obecnie, dzięki inicjatywie załogi i kierownictwa, warsztaty browaru przystąpiły do wykonania niektórych maszyn i urządzeń we własnym zakresie. Między innymi na rynku ukazały się już pompy piwne wyprodukowane w warsztatach elbląskiego browaru. Wykonano też prototyp przetaczaczy do słodu, który w najbliższym czasie wejdzie do produkcji. W opracowaniu znajdzie się również prototyp myjek do beczek.

oprac. Anieze
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • W latach 60-tych ubiegłego wieku potrafili warzyć dobre piwo a teraz produkują siki dla regionalnych obszczymurków !!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Kaziuk Pijanica(2010-03-23)
  • Teraz piwo robi się jak chleb = polepszacze i przyśpieszcze. Stosuje się srodki chemiczne aby tylko zrobić wieksze zyski. A dawniej stosowano = słód, chmiel, drożdże a do tego była dobra woda ze studni głebinowej co w efekcie nasze piwo było bardzo dobre.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    STARYDINO(2010-03-26)
  • dzisiejszego Specjala nie da się pić. Zastanawiam się dlaczego? czy to nie za sprawą przejęcia browaru przez grupę Żywiec?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    annabogna(2010-03-27)
  • Specjal nie ma nic wspólnego z piwem. To syntetyczne g. .. .no.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-03-28)
  • terażniejsze piwo to popłuczyny z beczek minionego okresu. to się nie da pić. kto to dobre piwo popsuł wiadomo solidaruchy które sprzedały browar.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    DIĘCIOŁ(2010-03-28)
  • Od ponad roku sam warzę piwo - jest zdrowe, smaczne i tańsze od sklepowego. Wymaga tylko trochę pracy i 200 zł zainwestowane w sprzęt. Polecam.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Lucyusz(2010-03-28)
Reklama