Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 03-12-2016, imieniny Franciszka, Ksawerego
 
Rek

UWAGA!

Idzie zima

Spiżarnie Elbląga zapełniają się warzywami i owocami, informował Elbląski Głos Wybrzeża z 18 listopada 1955 r.

Ogrodnicze Zakłady Handlowe w Elblągu kończą kopcowanie warzyw, przeznaczonych na zimowe zapasy dla Elbląga, a częściowo i dla innych miast Wybrzeża.
     Na terenie należącym do OZH, położonym tuż za miastem, w 350 dołach kopcuje się 800 ton warzyw takich jak: marchew, buraki, kapusta, selery, pietruszka, pory, chrzan.
     OZH przygotowały także zimowy zapas owoców, a przede wszystkim jabłek, których zmagazynowano 180 ton.
     Niezależnie od przygotowania zapasów świeżych warzyw i owoców, OZH postarały się o zapewnienie Elblągowi dostatecznej ilości kiszonek i przecierów. Zespół pracowników OZH zakwasił 18 ton ogórków i 200 ton kapusty w beczkach 50 i 100 – kilogramowych.
     Przygotowano również ponad 30 ton przecieru pomidorowego. Należy więc spodziewać się, że mieszkańcy Elbląga nie będą odczuwać tej zimy braków w zaopatrzenie w zdrowe i konieczne warzywa i owoce.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama