Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 08-12-2016, imieniny Marii, Wirgiliusza
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Osiągnięcia i bolączki Zakładu Przemysłu Owocowo - Warzywnego w Tolkmicku

Wtorek, 18 września 1951 r. Dziennik Bałtycki nr 247

Mieszkańcy Elbląga niejednokrotnie przekonali się o wartości smacznych i tanich kompotów, soków i innych przetworów owocowych, nie wiedząc nawet, że większość z nich pochodzi z przetwórni, znajdującej się w Tolkmicku.
      Zakłady Przemysłu Owocowo - Warzywnego mają na celu zaopatrzenie ludności pracującej miast i wsi w przetwory najwyższego gatunku i dlatego też warto zainteresować się bliską nam przetwórnią.
      Zakład w Tolkmicku w pierwszym rzędzie produkuje różnego rodzaju i gatunku soki, dżemy, pulpy owocowe, kompoty i marmolady – będące produktami pochodzącymi z owoców krajowych, z przetworów warzywnych natomiast wytwarza się różne koncentraty.
      Rozumiejąc znaczenie tej gałęzi naszego przemysłu spożywczego, cała załoga nie szczędzi sił, aby nadążyć w przetwórstwie masowo nadsyłanych owoców i warzyw. Owoców długo przechowywać nie można, dlatego też cały wysiłek załogi koncentruje się na zwiększeniu produkcji. W obecnym okresie największego nasilenia produkcji praca w fabryce trwa bez przerwy całą dobę, w ten tylko sposób bowiem można przetworzyć nadesłane surowce.
      Jednakże obok bardzo poważnych sukcesów na odcinku produkcyjnym zakład posiada również i bolączki, które w dużej mierze wpływają hamująco na tok produkcji. Najważniejszą z nich, to brak na miejscu komisji kontrolnej, sprawdzającej jakość otrzymywanego surowca.
      W sprawie powołania komisji, złożonej z miejscowych fachowców, dyrekcja zakładu zwróciła się do Państwowej Inspekcji Handlowej w Gdańsku z prośbą o zatwierdzenie wysłanej listy kandydatów. Dotychczas jednak PIH mimo upływu około 2 miesięcy nie odpowiedziała.
      Drugą niemniej poważną trudnością jest koncentracja wagonów z surowcem na stacjach przelotowych, i to w takiej ilości, że staje się nie możliwym przetworzenie go natychmiast, co powoduje poważne straty.
      Dalsza bolączką zakładu jest ładowanie w delegaturach ogrodniczych surowca bez należytego zabezpieczenia go przed upałem. Można tego uniknąć przez przewożenie surowca w lodzie, który delegatury posiadają w dostatecznej ilości, często bowiem zdarza się, że dostarczone owoce lub warzywa są tak zniszczone, że wartość ich jest o wiele niższa od kosztów transportu.
      Do wewnętrznych niedociągnięć przetwórni należy słaba praca koła ZMP, któremu Zarząd Powiatowy ZMP w Elblągu nie pomaga i nie opiekuje się nim w należyty sposób. Biorąc pod uwagę, że koło jest stosunkowo liczne i zrzesza młodzież robotniczą, bolączka ta powinna zostać niezwłocznie usunięta.
      Mimo opisanych wyżej trudności, mimo natężenia produkcji Zakład Przetwórczy w Tolkmicku pracuje dobrze, bez przerwy zaopatrując ludność w najwyższej jakości przetwory.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama