Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 10-12-2016, imieniny Bogdana, Julii
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Pożyteczna wystawa dla amatorów grzybobrania

Miejska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu zorganizowała wystawę mającą na celu pokazanie mieszkańcom miasta wszystkich rodzajów grzybów trujących, a tym samym uniknięcia zatruć, informował Głos Elbląga z 17 września 1962 r.

Jesień to okres masowego grzybobrania. Wiąże się z tym niebezpieczeństwo częstych zatruć grzybami. Warto sobie tylko przypomnieć tragiczny bilans ubiegłego roku, kiedy to spośród 70 wypadków zatrucia, 9 okazało się śmiertelnych. Wszystkie te wypadki spowodowane zostały nieznajomością grzybów. W br. również zanotowano już kilka wypadków.
     Miesiące lipiec i sierpień są miesiącami występującego masowo trującego muchomora sromotnikowego (zielonkawego), zwanego niekiedy muchomorem bulwiastym lub bełdką bulwiastą. Z uwagi na zielonkawą barwę kapelusza, często bywa brany za zieloną surowiatkę. Wystarczy jednak zwrócić baczniejszą uwagę, aby zauważyć zasadniczą różnicę.
     Gołąbki i gąski nie posiadają pierścienia na trzonie, ani też bulwiastego zgrubienia oraz pochwy. Gąska zielona ma blaszki i trzon żółty, a muchomor sromotnikowy – biały. Odmiany białe tego muchomora tzw. muchomor wiosenny (rośnie latem i jesienią) oraz muchomor jadowity ze względu na barwy często są mylone z pieczarkami. Objawy zatrucia tymi grzybami tak często groźne dla życia ludzkiego, objawiają się bardzo późno, bo dopiero po 8, a nawet po 40 godzinach. Jest to charakterystyczny okres dla wszystkich niebezpiecznych dla życia zatruć. Długi okres utajnienia objawów zatrucia utrudnia ratunek, który później często jest już bezskuteczny. Jad zawarty w grzybach uszkadza ważne narządy takie jak: wątroba, nerki, centralny układ nerwowy. Po wymiotach , biegunkach, następuje duży spadek sił, zaburzenia świadomości, żółtaczka, śpiączka i bardzo często śmierć.
     Podobna bardzo do pieczarki – wieruszka ciemna , występująca na pastwiskach i w lasach trawiastych, powoduje również zatrucie nie raz bardzo niebezpieczne. Objawy te występują znacznie wcześniej, bo już po ok. dwóch godzinach po spożyciu. Zatrucie tym grzybem groźne bywa zwłaszcza dla dzieci oraz osób starszych i osłabionych.
     Mylony często z gąską majówką (biało-kremową) czerwieniejący w miarę wzrastania – jest tzw. strzępiak, zawierający duże ilości muskaryny, zwłaszcza strzępiak ceglasty. Objawy zatrucia tym grzybem występują już po 15 do 30 minut w sposób bardzo gwałtowny. Należy dodać, że kapelusz gąski-majówki w odróżnieniu od strzępiaka nie posiada garbnika i nie jest wstrzępiony na brzegach.
     Miejska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu zorganizowała wystawę mającą na celu pokazanie mieszkańcom miasta wszystkich rodzajów grzybów trujących, a tym samym uniknięcia zatruć. Dlatego też obejrzenie wystawy zaleca się wszystkim amatorom zbierania grzybów. Wystawa mieszcząca się w małej sali konferencyjnej Prezydium MRN czynna jest tylko do 18 bm. w godz. 8-16.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama