Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Piątek 09-12-2016, imieniny Wiesława, Leokadii
 
Rek

UWAGA!

Sery i masło elbląskie bezkonkurencyjne

W Elblągu odbyła się narada poświęcona poprawie jakości masła i serów połączona z oceną tych produktów, informował Głos Elbląga z 13 września 1962 r.

Ostatnio z inicjatywy Okręgowej Stacji Ocen Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie, odbyła się w Elblągu narada poświęcona poprawie jakości masła i serów połączona z oceną tych produktów.
     W naradzie udział wzięli mgr Wiktor Kurpisz – przedstawiciel Instytutu Przemysłu Mleczarskiego, inż. Maria Maliszewska – przedstawiciel wydziału produkcji Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz przedstawiciel Centralnej Stacji Ocen. Obecny był również inż. Roman Rządkowski dyrektor do spraw produkcji okręgowego oddziału w Gdańsku, inż. Stanisław Czerwiński – kierownik Okręgowej Stacji Ocen oraz inspektorzy tej stacji. Ze spółdzielni mleczarskich województwa gdańskiego wzięli udział prezesi, kierownicy techniczni, służba laboratoryjna oraz majstrowie, maślarze i serowarze. Na ocenę spółdzielni przypadały 25 prób masła oraz 22 próby serów wszystkich produkowanych asortymentów.
     Po dokonaniu oceny, w której brali udział wszyscy uczestnicy narady inż. Ludwichowski wygłosił referat na temat wpływu antybiotyków na mleko i jego przetwory oraz na temat wad serów. Dyskusja dotyczyła przede wszystkim poprawy trwałości masła ze szczególnym uwzględnieniem czystości mikrobiologicznej.
     Na zakończenie inż. Rządkowski wręczył dyplomy za najlepsze wyniki uzyskane w produkcji masła i serów.
     Dyplomy otrzymali za masło 1 miejsce Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Elblągu, dwa drugie miejsca Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kwidzynie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skarszewach.
     Za sery 1 miejsce uzyskała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Elblągu, 2 miejsce Okręgowa spółdzielnia Mleczarska w Kwidzynie, a 3 miejsce Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stegnie oddział w Rybinie.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama