Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Sery i masło elbląskie bezkonkurencyjne

W Elblągu odbyła się narada poświęcona poprawie jakości masła i serów połączona z oceną tych produktów, informował Głos Elbląga z 13 września 1962 r.

Ostatnio z inicjatywy Okręgowej Stacji Ocen Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie, odbyła się w Elblągu narada poświęcona poprawie jakości masła i serów połączona z oceną tych produktów.
     W naradzie udział wzięli mgr Wiktor Kurpisz – przedstawiciel Instytutu Przemysłu Mleczarskiego, inż. Maria Maliszewska – przedstawiciel wydziału produkcji Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz przedstawiciel Centralnej Stacji Ocen. Obecny był również inż. Roman Rządkowski dyrektor do spraw produkcji okręgowego oddziału w Gdańsku, inż. Stanisław Czerwiński – kierownik Okręgowej Stacji Ocen oraz inspektorzy tej stacji. Ze spółdzielni mleczarskich województwa gdańskiego wzięli udział prezesi, kierownicy techniczni, służba laboratoryjna oraz majstrowie, maślarze i serowarze. Na ocenę spółdzielni przypadały 25 prób masła oraz 22 próby serów wszystkich produkowanych asortymentów.
     Po dokonaniu oceny, w której brali udział wszyscy uczestnicy narady inż. Ludwichowski wygłosił referat na temat wpływu antybiotyków na mleko i jego przetwory oraz na temat wad serów. Dyskusja dotyczyła przede wszystkim poprawy trwałości masła ze szczególnym uwzględnieniem czystości mikrobiologicznej.
     Na zakończenie inż. Rządkowski wręczył dyplomy za najlepsze wyniki uzyskane w produkcji masła i serów.
     Dyplomy otrzymali za masło 1 miejsce Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Elblągu, dwa drugie miejsca Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kwidzynie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skarszewach.
     Za sery 1 miejsce uzyskała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Elblągu, 2 miejsce Okręgowa spółdzielnia Mleczarska w Kwidzynie, a 3 miejsce Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stegnie oddział w Rybinie.
     
oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapety ze sportami
Obrazy na alupanelu
Fototapety dziecięce
Fototapety z Italią