Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 11-12-2016, imieniny Damazego, Daniela
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Załoga browaru w Elblągu

Ambitna załoga elbląskiego browaru dwukrotnie zajęła już pierwsze miejsce w współzawodnictwie międzyzakładowym, informował Głos Wybrzeża z 14 grudnia 1951r.

Radosna wiadomość o wykonaniu rocznego planu produkcji na trzy tygodnie przed terminem obiegła lotem błyskawicy wszystkie działy zakładu. Załoga elbląskiego browaru swoim sukcesem produkcyjnym zadokumentowała swą niezłomną wolę walki o przedterminową realizację zadań Planu 6-letniego.
     Większą część załogi stanowią robotnicy „pionierzy”, którzy włożyli nie mało pracy w to, aby uruchomić w lutym 1946 roku zakład, poważnie zniszczony działaniami wojennymi. W stałej walce o realizacją planów produkcyjnych wyrosły wśród załogi szeregi zasłużonych przodowników pracy i doświadczonych fachowców. Dlatego też pomimo stale wzrastających planów produkcji załoga potrafi z powodzeniem bić się o ich terminową realizację.
     Do osiągnięć załogi w bieżącym roku przyczyniła się w dużej mierze realizacja podejmowanych licznie zobowiązań produkcyjnych oraz wprowadzenie nowych norm pracy.
     W rezultacie tego planu plany miesięczne przekraczane były przez załogi poszczególnych działów niejednokrotnie dość wysoko. Tak na przykład w dziale obciągu butelkowego wykonywano przeciętnie 110% normy, w dziale obciągu beczkowego 111% normy, a w dziale mycia i smolenia beczek 112% normy. Niektóre brygady jak tow. Władysława Komojeda, wykonywały co miesiąc około 120% normy.
     Ambitna załoga elbląskiego browaru dwukrotnie zajęła już pierwsze miejsce w współzawodnictwie międzyzakładowym. Realizację planu w produkcji w roku bieżącym na 3 tygodnie przed terminem niewątpliwie i tym razem pozwoli jej na zajęcie jednego z czołowych miejsc w ogólnopolskim współzawodnictwie międzyzakładowym.
     

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama