W artykule z 19 października „Twój Styl” o imprezie w Elblągu” wskazywaliśmy m.in. na brak informacji na stronie odnoszącej się do Smaków Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy. Dziś to się zmieniło. Eliminacje subregionalne do konkursu odbędą się w Elblągu 6 listopada. Finał w Olsztynie, w grudniu.
No i wszystko jasne. Jak głosi zaktualizowany obraz strony produktregionalny.warmia.mazury.pl, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury zapraszają do udziału… w konkursie. Czy to wydarzenie usatysfakcjonuje zachęconych artykułem w „Twoim Stylu” czytelników? Trudno powiedzieć.
Wiadomo jednak, że eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 6 listopada w Elblągu, 20 listopada w Ełku oraz 27 listopada w Szczytnie. Finał regionalny konkursu dla laureatów pierwszych miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 4 grudnia 2010 roku w Olsztynie. Zgłoszenia należy przysyłać do 29 października b.r.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu: mailem - europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl; faksem (89 535 48 43) lub listownie (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury; ul. Lubelska 43A; 10-410 Olsztyn).
Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać: mailem - bjz@warmia.mazury.pl; faksem (89 521 98 59) lub listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn).
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
1. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
– Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
– Napoje regionalne
– Inne produkty regionalne
2. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
– Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
– osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.
Finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie 4 grudnia. Podczas finału regionalnego zostaną zaprezentowane wyłącznie produkty i potrawy, które uzyskały miejsce w finałach subregionalnych.
Może wygra ktoś z naszego miasta? To by była realna promocja…
Wiadomo jednak, że eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 6 listopada w Elblągu, 20 listopada w Ełku oraz 27 listopada w Szczytnie. Finał regionalny konkursu dla laureatów pierwszych miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 4 grudnia 2010 roku w Olsztynie. Zgłoszenia należy przysyłać do 29 października b.r.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu: mailem - europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl; faksem (89 535 48 43) lub listownie (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury; ul. Lubelska 43A; 10-410 Olsztyn).
Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać: mailem - bjz@warmia.mazury.pl; faksem (89 521 98 59) lub listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn).
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
1. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
– Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
– Napoje regionalne
– Inne produkty regionalne
2. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
– Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
– osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.
Finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie 4 grudnia. Podczas finału regionalnego zostaną zaprezentowane wyłącznie produkty i potrawy, które uzyskały miejsce w finałach subregionalnych.
Może wygra ktoś z naszego miasta? To by była realna promocja…
oprac. mk