UWAGA!

A jednak to będzie konkurs

W artykule z 19 października „Twój Styl” o imprezie w Elblągu” wskazywaliśmy m.in. na brak informacji na stronie odnoszącej się do Smaków Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy. Dziś to się zmieniło. Eliminacje subregionalne do konkursu odbędą się w Elblągu 6 listopada. Finał w Olsztynie, w grudniu.

No i wszystko jasne. Jak głosi zaktualizowany obraz strony produktregionalny.warmia.mazury.pl, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury zapraszają do udziału… w konkursie. Czy to wydarzenie usatysfakcjonuje zachęconych artykułem w „Twoim Stylu” czytelników? Trudno powiedzieć.
       Wiadomo jednak, że eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 6 listopada w Elblągu, 20 listopada w Ełku oraz 27 listopada w Szczytnie. Finał regionalny konkursu dla laureatów pierwszych miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 4 grudnia 2010 roku w Olsztynie. Zgłoszenia należy przysyłać do 29 października b.r.
       Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
       Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
       Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu: mailem - europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl; faksem (89 535 48 43) lub listownie (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury; ul. Lubelska 43A; 10-410 Olsztyn).
       Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać: mailem - bjz@warmia.mazury.pl; faksem (89 521 98 59) lub listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn).
      
       Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
       1. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
       – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
       – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
       – Napoje regionalne
       – Inne produkty regionalne
      
       2. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
       – Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
       – osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.
      
       Finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie 4 grudnia. Podczas finału regionalnego zostaną zaprezentowane wyłącznie produkty i potrawy, które uzyskały miejsce w finałach subregionalnych.
       Może wygra ktoś z naszego miasta? To by była realna promocja…
      
      
      
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama