Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 10-12-2016, imieniny Bogdana, Julii
 
Rek

UWAGA!

Barkas - nowe piwo z tradycjami

Elbląg, Barkas - nowe piwo z tradycjami Etykieta nowego piwa z Browaru Braniewskiego.

Jeszcze w tym tygodniu na półkach sklepów w naszym regionie, w wybranych restauracjach i pubach pojawi się piwo wyprodukowane i rozlane w Browarze Braniewskim. Z Andrzejem Konończukiem, właścicielem browaru w Braniewie rozmawiała Olga Kaszubska.

Olga Kaszubska: O otwarciu Browaru Braniewskiego mówi się już głośno. Kiedy pojawi się na rynku nowe piwo?
     Andrzej Konończuk: Oficjalne otwarcie browaru odbędzie się w piątek 2 czerwca. Natomiast w sklepach, restauracjach i pubach nasze piwo dostępne będzie już od 25 maja.
     
     Jak będzie się nazywało?
     Będzie to piwo Barkas - jest to historyczna nazwa piwa, które było przed laty produkowane w browarze braniewskim, a jego receptura jest najlepsza w Polsce.
     
     Planujecie ekspansję na cały kraj?
     Na razie nasze piwo będzie dostępne w Polsce północnej - od Szczecina przez Bydgoszcz do Białegostoku. Zamierzamy też wejść na rynek kaliningradzki, ponieważ mamy tam odpowiednie znajomości i korzystne oferty. W przyszłym roku chcemy wejść na całą Polskę.
     
     Ile piwa zamierzacie produkować?
     Docelowo chcemy produkować do miliona hektolitrów. W tym roku zamierzamy sprzedać około 200 tys. hektolitrów.
     
     Nie obawia się Pan, że na ustabilizowanym polskim rynku piwowarskim nie ma już miejsca na nowe produkty?
     Dlaczego ma się nie udać? Spożycie piwa w Polsce z roku na rok rośnie. I jeżeli takie potęgi jak Grupa Żywiec czy Kampania Piwowarska mają zamiar o kilka milionów zwiększyć swoją produkcję, to i my ze swoim milionem hektolitrów powinniśmy gdzieś tam się ulokować.
     
     Co Pan sądzi o lokalnej konkurencji, Browarze w Elblągu należącym do Grupy Żywiec?
     Uważam, że z konkurencją trzeba współpracować. A jeżeli rywalizować, to tylko na zdrowych zasadach konkurencji.
     
     Nie obawia się Pan elbląskiego rywala?
     Obawiać się? Nie. Przyjaciół się nie obawiam.
     
     Od kiedy jest Pan właścicielem browaru?
     Browar kupiłem w maju ubiegłego roku. Był ogólnie w dobrym stanie, ale zdemontowana była tam warzelnia, linia kegowa i kilka innych urządzeń, np. część unitanków, które też musieliśmy zamówić. Dokupiliśmy również linię puszkową, ponieważ w braniewskim browarze nie było nigdy produkowane piwo w puszkach.
     
     Ile kosztowało przygotowanie browaru do produkcji?
     Ogólny koszt inwestycji to 7 milionów euro.
     
     Browar w Braniewie to szansa na nowe miejsca pracy. Ilu zatrudniacie pracowników?
     Na dzień dzisiejszy zatrudniamy 130 osób. Około 95-98 procent są to ludzie, którzy poprzednio pracowali w browarze, a przez ostanie dwa lata byli bezrobotni.
     
     Proszę powiedzieć, kto zasiada w zarządzie Browaru Braniewskiego?
     Jeśli chodzi o kierownictwo browaru, są to najlepsi specjaliści. Dyrektorem do spraw produkcji jest Robert Zygo, który pracował kiedyś w firmie EB i Grupie Żywiec. On wymyślił recepturę piwa EB i Specjal. Więc jeśli chodzi o recepturę naszych piw, na pewno będzie najlepsza.
     
     

OK
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • i tak HEINEKEN najlepszy :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    KALBAR(2006-05-23)
  • o jakiej ten pan mówi wspólpracy, jaka ona bedzie jezeli nawet nie potrafia wymyslic swojej etykiety tylko zerznieta jest ze specjala, podobniez kiedys bylo ze pilznerem elblaskim, tez bylo zerzniete ze specjala, smak mialo podobne, ale teraz robioe jest w jakims jablonowie i jest pfuj....., pozatym ciekawe jak bedzie stało cenowo?,, napewno spróbuje, jesli bedzie dobre to czemu nie, swoj region nalezy dorabiac a nie zywce:)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    maro(2006-05-23)
  • Gratuluję przedsięwzięcia i życzę Browarowi Braniewskiemu samych sukcesów. Nie omieszkam posmakować nowego piwa.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-23)
  • maziemu znowu bedzie kapucha leciala z nieba do kieszeni
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    smakosz(2006-05-23)
  • oby zeby w polowie był taki jak czarny special to byłoby dobrze. Czarny special wymiata :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Marcioch(2006-05-23)
  • barkas tolkmicko
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-23)
  • ciekawa jaka bedzie cena??
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    michalek(2006-05-23)
  • Zyczę sukcesów...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    ewas(2006-05-23)
  • No Łukasz teraz to do pubow nie bedzie chodzil, chcial sie napic piwa i tata kupil browar. Pozdro i duzo sukcesow. Oby nowy Barkas byl conajmniej tak dobry jak ten ktory jeszcze za komuny pijalem....
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Piwosz(2006-05-23)
  • to wspaniała wiadomośc nie tylko dla miłośników złocistego trunku. Widać że jak się chce to można. Ileż łez rozlano nad upadkiem browarnictwa w rejonie elbląga
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zychartes(2006-05-23)
  • i bardzo dobrze, że ten browar powstał z marwych! życzę Wam/Im powodzenia!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    e-prezes(2006-05-23)
  • nie znam sie na piwie. ale z tego wszystkiego jest najbardziej obrzydliwe to polskie zawistne oko i pies ogrodnika. jak sie co zacznie to zle, ale najlepiej to krytykowc. tak z zasady i nic nie robic. nie znam pana kononczuka, ale należy mu sie pochwała za odwagę i odrobina choć tylko życzeń powodzenia. jak grupa żywiec skasowała browar e elblągu to pise z kulową nogą nie fiknąl, a teraz tylu postulatorów procesu debeatyfikacyjnego. i to byłoby na tyle złosliwcy i leniwce pospolite..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    bez(2006-05-23)
Reklama