Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 23-05-2017, imieniny Iwony, Dezyderiusza
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Jeden bażant bażantarni jeszcze nie czyni, ale zawsze to coś Jeden bażant bażantarni jeszcze nie czyni, ale zawsze to coś

Chleb jest OK

Elbląska inspekcja handlowa przeprowadziło kontrole jakości i prawidłowości oznakowania pieczywa, znajdującego się w sklepach i piekarniach.

Kontrole przeprowadzone przez PIH w pięciu sklepach spożywczych i pięciu piekarniach wykazały, że jakość badanego pieczywa, jak i prawidłowość funkcjonowania zakładów piekarniczych nie budzi zastrzeżeń.
     W nielicznych partiach pieczywa stwierdzono, że zawartość soli nieznacznie przewyższa normy i to zarówno w chlebie wypiekanym tradycyjnie, jak i z dodatkiem polepszaczy. Producenci pieczywa zadeklarowali jednak, że wzmogą nadzór nad procesem technologicznym, w tym nad prawidłowym dozowaniem soli.
     Nie stwierdzono natomiast żadnych nieprawidłowości w wadze pieczywa. Gramatura odpowiadała zadeklarowanej przez producentów. W sklepach spożywczych inspektorzy nie stwierdzili, żeby do sprzedaży oferowane było czerstwe pieczywo lub przeterminowana tarta bułka.
     - Wszystkie kontrolowane placówki posiadają pozytywne opinie organów sanitarnych, dopuszczające obiekty do działalności - informuje Bronisława Walawska-Pawlak, dyrektor delegatury IH w Elblągu. - W dniu kontroli stan sanitarno-porządkowy również nie budził zastrzeżeń. Tylko w jednym zakładzie produkcyjnym stwierdzono, że jedna z wag elektronicznych nie posiada cech legalizacji. Właściciela piekarni ukarano mandatem w wysokości 50 złotych.

IG
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Kogo żona pracuje w PIHu? Redaktor ma takie informacje z pierwszej ręki, jak by je uzyskiwał w pościeli!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Drzazga(2001-05-18)
  • Hmmm... tak sie składa, że mam kumpla - piekarza i opowiadał, że niezbyt ciekawe rzeczy dzieją się gdy młoda załoga (np praktykanci) bawią się w piekarzy. Ślina w cieście, to nic strasznego, zdarzają się głupsze pomysły.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    YAC(2001-05-21)
Reklama