Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 23-10-2017, imieniny Teodora, Seweryna
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Przyjaźń polsko-amerykańska Przyjaźń polsko-amerykańska

Dyrektor browaru odchodzi

 
Elbląg, Dyrektor browaru odchodzi Roman Korzeniowski pracuje w browarze od 41 lat (fot. Anna Dembińska)
Rek

Roman Korzeniowski, dyrektor browaru w Elblągu, z końcem roku odchodzi na emeryturę. W browarze przepracował 41 lat. Swoją karierę rozpoczynał jako specjalista ds. energetyki. Od 12 lat zarządzał jednym z najlepszych browarów w Polsce. Na stanowisku dyrektora zastąpi go inny elblążanin - Jacek Sawicki, dotychczasowy szef produkcji.

- Wiele osób, szczególnie młodych pyta mnie, jak to się stało, że w jednym miejscu przepracowałem aż 41 lat. Trzeba po prostu kochać ludzi, pracę, którą się lubi i trzeba być dumny z firmy, w której się pracuje – mówi dzisiaj Roman Korzeniowski, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.
     W browarze przeszedł praktycznie wszystkie szczeble kariery, od pracownika operacyjnego poprzez głównego elektroenergetyka, dyrektora technicznego do stanowiska dyrektora zakładu, którym został w 2004 roku. Za jego rządów browar, który stał się częścią Grupy Żywiec, przeszedł kilka restrukturyzacji, unowocześnił produkcję, zbudował nowe linie produkcyjne. Zakład stał się częścią korporacji, ale nadal podkreślał, skąd pochodzi. Na flagowym produkcie elbląskiego browaru piwie Specjal pojawił się w ostatnich latach herb Elbląga, na rynek w ubiegłym roku powróciło piwo EB. Nadal browar, choć z mniejszym niż przed laty zaangażowaniem (w ostatnim czasie zlikwidowano dział marketingu), wspomaga wiele lokalnych inicjatyw. Pracuje w nim obecnie około 180 osób.
     - Często myślę o tym, co wkrótce będę robił, bo moje dotychczasowe życie to była praca i tylko praca. Zastanawiam się, czy zrobiłem wszystko, by ludzie byli zadowoleni, by standard pracy był odpowiedni. Jak patrzę przez pryzmat minionych lat, to w sumie było fajnie, choć bywało i źle, i bardzo dobrze. Każdy dzień był inny, browar musiał dostosować się do warunków rynkowych, restrukturyzacji, innowacyjności. Teraz skupię się na rodzinie, na wnuku. To wyzwanie dla samego siebie – mówi Roman Korzeniowski. - Mój następca na stanowisku dyrektora był przygotowywany do tej funkcji od wielu lat. Cieszę się, że jest stąd.

  Jacek Sawicki będzie dyrektorem browaru od 1 stycznia (fot. Michał Kuna) Jacek Sawicki będzie dyrektorem browaru od 1 stycznia (fot. Michał Kuna)


     To 48-letni Jacek Sawicki, który od 11 lat jest szefem produkcji elbląskiego browaru, a w Grupie Żywiec pracuje od prawie 25 lat. Z wykształcenia jest technologiem żywności, ma też za sobą studia menedżerskie.
     - Razem z dyrektorem, który jest bardzo dobrym gospodarzem, będziemy mieli dość dużo czasu, by sobie zupełnie spokojnie przekazać najważniejsze informacje – mówi Jacek Sawicki. - W bardzo dużym stopniu będę kontynuatorem idei, które dyrektor Korzeniowski kultywował, ale chciałby też wprowadzić kilka swoich pomysłów w życie, oczywiście razem z załogą, choć na razie nie mogę mówić o szczegółach. Kierowanie browarem to dla mnie duże wyzwanie i spełnienie marzeń. Mój ojciec pracował tutaj 40 lat, mieszkaliśmy przez lata przy browarze. Od dziecka chłonąłem te zapachy, znałem wszystkich, którzy tutaj pracowali. Po prostu żyłem browarem.

RG
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • no nareszcie! ciekawe czy wybiorą nowego młodego czy jakiegoś znajomka na emeryturze?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    9 19
    (2016-11-21)
  • To i komendant SM po raz kolejny na emeryturę.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    7 3
    dlbk(2016-11-21)
  • Korporacja robi swoje. Elbląski browar pewnie będzie zarządzany z Żywca.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 4
    (2016-11-21)
  • i tak odchodzą resztki lokalnego browaru. .. ebana korporatokracja. Wspieram już tylko piwa lokalne, nie warto pić tych przemysłowych sików, które często koło chmielu to nawet nie leżały. Wspierajmy własne lokalne piwa, a nie jakichś korporacyjnych bonzów w rajach podatkowych odsysających stąd kasę. Potem się owce pytają idi0tycznie - dlaczego tu nie ma pracy? Czemu taka bieda?. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    24 3
    (2016-11-21)
  • No w końcu. .. .. zamknie się koniec pewnego pewnego etapu!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    8 11
    Kat.Na.Idiotów(2016-11-21)
  • teraz "Czas na Brata " ze Straży Miejskiej
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    12 2
    (2016-11-21)
  • Odejdzie, w skali Elbląga, tzw. człowiek instytucja (to oczywiście moje zdanie). Trochę jest to kolej rzeczy w życiu każdego człowieka ale z drugiej strony życzę aby jeszcze pokazał się w innej instytucji/firmie bo ma ogromne doświadczenie i należy korzystać z usług takich ludzi. Powodzenia albo też miłej emerytury. .. :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    13 2
    sub(2016-11-21)
  • i już hejterzy nooo, pisać, pisać. Jako pracownik powiem Wam - każdemu życzę takiego Dyrektora. A co do zarządzania z Żywca - "Na stanowisku dyrektora zastąpi go inny elblążanin - Jacek Sawicki, dotychczasowy szef produkcji. "
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    25 4
    (2016-11-21)
  • Był taki czas, że " nasz " browar produkował 50 tys. hektolitrów piwa a Żywiec zaledwie 5 tys. Ale to było dawno i już chyba nikt o tym nie pamięta lub nie chce pamiętać. A liderami w produkcji złotego trunku, zostały browary o filmowym rodowodzie prosto z gór lub z lasu. Harnasie i Janosiki, Żubry i inne Dębowe. A mogło być inaczej, lepiej, ale widocznie włodarze naszego miasta preferują inne trunki o innym smaku i mocy. Szkoda.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    11 3
    ck.(2016-11-21)
  • No to teraz należy spodziewać się rychłej zmiany na stanowisku komendanta SM. Koniec pewnej ery bliski.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    pietia-goras(2016-11-21)
  • A co według ciebie mają włodarze naszego miasta do ilości produkowanego piwa? Przecież to prywatna firma a nie państwowy zakład.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    11 4
    qwerhjk(2016-11-21)
  • To jego zasługa że z najlepszego, najsmaczniejszego piwa zrobili pomyje których nie da się pić. Przestałem pic to coś co jest fałszywie nazywane piwem a produkowane jest w ELblągu 10 lat temu. NAJLEPSZE piwo na rynku ( do dostanie tylko w Kaufland) Biały Okocim - smak lat '80
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    11 9
    (2016-11-21)
Reklama