Pracownicy elbląskiej delegatury Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania napojów bezalkoholowych oraz soków.
Inspektorzy odwiedzili dwa sklepy wielkopowierzchniowe oraz dwie hurtownie. Do badań w laboratorium kontrolno - analitycznym pobrano próby z 10 partii wyrobów, z czego zakwestionowano jakość dwóch partii.
- Napoje miały niższą zawartość kwasów oraz obecność nie deklarowanych substancji konserwujących – wyjaśnia Radosław Rzepecki z elbląskiej delegatury IH.
Tym samym na zbadanych 27 partii napojów bezalkoholowych, soków i nektarów zakwestionowano oznakowanie jednej partii napoju gazowanego ponieważ producent umieścił informację „bez konserwantów, bez słodzików”, a badania laboratoryjne wykazały, że napój zawierał w swoim składzie substancje konserwujące.
- Wśród badanych produktów nie stwierdzono oferowania do sprzedaży przeterminowanych napojów bezalkoholowych , soków bądź nektarów – informuje o wynikach kontroli Radosław Rzepecki. - We wszystkich skontrolowanych placówkach warunki przechowywania produktów były zgodne z zaleceniami producentów. Kontrolowani przedsiębiorcy działali tez legalnie.
Do producentów zakwestionowanych napojów skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto informacje o niewłaściwej jakości handlowej napojów skierowano do Wojewódzkich Inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
- Napoje miały niższą zawartość kwasów oraz obecność nie deklarowanych substancji konserwujących – wyjaśnia Radosław Rzepecki z elbląskiej delegatury IH.
Tym samym na zbadanych 27 partii napojów bezalkoholowych, soków i nektarów zakwestionowano oznakowanie jednej partii napoju gazowanego ponieważ producent umieścił informację „bez konserwantów, bez słodzików”, a badania laboratoryjne wykazały, że napój zawierał w swoim składzie substancje konserwujące.
- Wśród badanych produktów nie stwierdzono oferowania do sprzedaży przeterminowanych napojów bezalkoholowych , soków bądź nektarów – informuje o wynikach kontroli Radosław Rzepecki. - We wszystkich skontrolowanych placówkach warunki przechowywania produktów były zgodne z zaleceniami producentów. Kontrolowani przedsiębiorcy działali tez legalnie.
Do producentów zakwestionowanych napojów skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto informacje o niewłaściwej jakości handlowej napojów skierowano do Wojewódzkich Inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
opr. A