UWAGA!

Mięso świeże, ale tłuste

Kontrolerzy elbląskiej Inspekcji Handlowej ocenili jakość mięsa i jego przetworów oferowanych do sprzedaży w trzech sklepach i hurtowni. Towar był świeży, ale zawierał za dużo chrząstek, ścięgien i był za tłusty.

Do badań w laboratorium inspektorzy pobrali próby z 13 partii wyrobów. Zakwestionowali jakość aż ośmiu. - Przetwory mięsne zawierały liczne ścięgna, chrząstki oraz pozostałości kostek - wyjaśnia Bronisława Walawska-Pawlak, dyrektor Inspekcji Handlowej w Elblągu. - Ponadto w dwóch partiach towaru była wyższa zawartość tłuszczu od deklarowanej przez
     producenta.
     Inspektorzy dopatrzyli się, że w jednej z kontrolowanych placówek trzy osoby posiadały nieaktualne orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
     - W trakcie kontroli sprawdzali również prawidłowość oznakowania 32 partii mięsa i przetworów mięsnych o wartości 4 tys. 411 zł - kontynuuje B. Walawska-Pawlak. - Wszystko było w najlepszym porządku. Ponadto, co bardzo ważne, wszystkie oferowane do sprzedaży mięsa i przetwory były świeże.
     Inspektorzy handlowi skierowali do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych wnioski o wyeliminowanie nieprawidłowości. Ponadto poinformowali o niewłaściwej jakości przetworów Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
     
A

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama