Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 19-08-2017, imieniny Jana, Bolesława
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Młody Rolnik Młody Rolnik

Mleko do kontroli

Inspekcja Handlowa w Elblągu badała jakość mleka i przetworów mlecznych. Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, jednak jakość kilku partii produktów zakwestionowano.

Skontrolowano 38 partii produktów mleczarskich, z czego zakwestionowano cztery partie produktów. Pod względem jakości zbadano osiem partii przetworów mlecznych, z czego zakwestionowano cztery partie, stwierdzając, że:
     - twaróg półtłusty posiadał wady organoleptyczne (barwa niejednolita oraz widoczne złogi tłuszczu na powierzchni),
     - ser żółty kl. I tłusty posiadał wyższą zawartość wody oraz niższą zawartość tłuszczu w suchej masie (było: 38,6%, 38,5% deklarowana 40%),
     - twaróg półtłusty kl. I a posiadał wady organoleptyczne (smak lekko nieczysty, lekko gorzki),
     - jogurt brzoskwiniowy posiadał wady organoleptyczne (smak kwaśny, cierpki).
     Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, a warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
     Sprawdzone placówki detaliczne zadbały o oznakowanie swoich produktów za pomocą wywieszek cenowych. Towary paczkowane oznaczone były cenami jednostkowymi odnoszącymi się do 1 kg lub 1 l, a te towary paczkowane, których cena przekraczała 5 zł, oznaczone były cenami bezpośrednimi.
     
     Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama