Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 25-02-2017, imieniny Wiktora, Cezarego
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Studniówki 2017

Wiadomości

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Rodzinny spacer po Elblągu Rodzinny spacer po Elblągu

Mleko pod kontrolą

Mleko jest za tłuste, śmietanka ma za mało białka, a twaróg jest gorzki - do takich wniosków doszli kontrolerzy Państwowej Inspekcji Handlowej po sprawdzeniu pięciu elbląskich hurtowni.

Kontrolerzy elbląskiej delegatury Państwowej Inspekcji Handlowej zbadali jakość mleka i przetworów mlecznych oferowanych do sprzedaży w lokalnych hurtowniach. Zbadali 66 partii produktów mleczarskich o wartości 6 tys. 264 zł. Zakwestionowali jakość 12 partii o wartości ok. 2 tys. zł. Do badań laboratoryjnych pobrali próby z 25 partii przetworów mlecznych (wartość 4 tys. 166 zł), z czego zakwestionowali jakość 8 partii (wartość 1 tys. 855 zł), m.in. ze względu na: mleko UHT 3,2 proc. było za tłuste (3,4 proc.) i zbyt kwaśnie, śmietanka UHT 9 proc. zawierała za mało białka (wyniki 2,8 proc. i 3,0 proc, a miało być deklarowane 3,4 proc.), twaróg świeży wiejski zawierał za dużo wody (ponad 76 proc., a wymaganych jest nie więcej niż 73 proc.), był także zbyt rzadki. Twaróg półtłusty natomiast miał smak goryczki.
     Wszystkie oferowane do sprzedaży artykuły mleczne były zdatne do spożycia.
     - Przyczyną stwierdzonych wad jakościowych badanych przetworów mlecznych jest nieodpowiedni nadzór nad procesami produkcyjnymi oraz nieprawidłowe funkcjonowanie laboratoriów zakładowych - twierdzą inspektorzy inspekcji handlowej.
     Ponadto kontrolerzy sprawdzili, jak przestrzegane są przepisy ustawy o towarach paczkowanych. Zbadali zgodność masy rzeczywistej z deklaracją producenta 19 partii towarów. Wyniki tych badań wprawdzie wykazały nieznaczne odchylenia, lecz mieściły się w granicach błędu. 25 partii towarów sprawdzili pod kątem zgodności oznakowania z przepisami tej ustawy i zakwestionowali oznakowanie 5 partii - ze względu na niewłaściwą wysokość cyfr i liter oraz zastosowanie niewłaściwej jednostki pojemności (0,5 l zamiast 500 ml lub cm3). O stwierdzonych nieprawidłowościach kontrolerzy poinformowali Urzędy Miar.
     Są i dobre informacje w raporcie pokontrolnym PIH. Wszyscy skontrolowani przedsiębiorcy prowadzą legalną działalność w oparciu o wpis do Krajowego Rejestru Sądowego, mają też zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.
     Miejsce i rodzaj wykonywanej działalności były zgodne z danymi figurującymi we wpisach. Badane placówki znajdują się pod stałym nadzorem służb sanitarnych, a zatrudniony w nich personel posiadał pracownicze książeczki zdrowia z aktualnymi
     wpisami lekarskimi. Ponadto warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał je przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
     Kontrolerzy PIH sprawdzili również, jak przestrzegane są przepisy ustawy o języku polskim. W tym celu sprawdzili oznakowanie 66 partii przetworów mlecznych. Nie odnotowali żadnych nieprawidłowości.
     Do zakładów produkcyjnych, których przetwory były kwestionowane, skierowano pisma informujące o wynikach analiz laboratoryjnych, aby zakłady te podjęły działania zmierzających do poprawy jakości produkowanych przetworów mlecznych. Przesłano również informacje do inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
     

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama