Środa 18-07-2018, imieniny Szymona, Kamila
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Pieczywo będzie droższe

Elbląg, Pieczywo będzie droższe Marian Nawrocki, kierownik piekarni PSS „Społem”.

Informacje o bardzo wysokich cenach skupu pszenicy konsumpcyjnej, które przekroczyły już 700 zł za tonę, wzbudziły obawy o ceny pieczywa. Na razie ceny chleba utrzymują się na dotychczasowym poziomie. Czy wzrosną? Odpowiedzi szukaliśmy w największej elbląskiej piekarni przy ul. Grochowskiej.

Pod elbląskim elewatorem pusto, pomimo że żniwa w rejonie już się kończą, a ceny skupu wzrosły. Na światowych giełdach za pszenicę trzeba płacić średnio powyżej 230 euro za tonę, a więc znacznie wyżej niż w Polsce. A w naszym kraju wyższe ceny skupu pszenicy oznaczają wzrost cen na mąki.
     - Ceny skupu pszenicy przekładają się bezpośredni na ceny mąki - mówi Marian Nawrocki, kierownik piekarni PSS „Społem”. - My w tej chwili w porównaniu do ubiegłego miesiąca za kilogram mąki płacimy nawet o 20 groszy więcej. Cena mąki żytniej kształtuje się od 1,10 zł do 1,15 zł, a przed miesiącem płaciliśmy po 0,92 zł. Na cenę chleba wpływają nie tylko koszty zakupu mąki. Rosną ceny energii, benzyny i praca ludzi. Nasza piekarnia systematycznie odnawia park maszynowy, wymienia urządzenia na bardziej wydajne i nowoczesne, a to też kosztuje. Jeszcze nie podnieśliśmy ceny na chleb, ale wszystko wskazuje, że będziemy do tego zmuszeni. W bochenku chleba 60 proc. surowca stanowi mąka. Mam kontakty z młynami w całej Polsce i od producentów mąki docierają niepokojące wieści. Występują problemy z kupnem pszenicy na przemiał, bo od naszych rolników po średnio 850 zł za tonę skupują ją kraje z zachodu Europy. Oznacza to, że być może nawet potrzebny będzie import, tym bardziej, że w naszym kraju nie ma zapasów ziarna - stwierdza Nawrocki.

Andrzej Minkiewicz - Telewizja Elbląska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Ojej jacy biedni ci rolnicy, szalona cena zboża, dopłaty z unii, a ich nie stać na płacenie składek rentowych i zdrowotnych niech zapłacą za nich miastowi i jeszcze kupią drożej chleb. Już wiem na czym polega solidaryzm społeczny
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    mieszczuch(2007-08-25)
  • juz podrozal i to sporo
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2007-08-26)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia nowoczesna
Kuchnia klasyczna
Kuchnia nowoczesna III
Kuchnia, a aneks kuchenny