6 grudnia o godz. 11.00 w Olsztynie w Zespole Szkół Gastronomiczno- Spożywczych przy ul. Wyszyńskiego 16 odbędzie się finał III edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy. Wśród finalistów znalazła się elblążanka Renata Korzeniewska.
- Konkurs ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z naszego regionu – mówi Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. – Te jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego województwa, chcemy opublikować w specjalnej broszurze i szeroko promować.
Wśród finalistów znalazła się elblążanka Renata Korzeniewska z Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej, przy ul. Bema 5A. Pani Renata jest na prowadzeniu w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” - ser naturalny salami królewieckie z Warmii Mazur i Powiśla (w parafinie).
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, osoby fizyczne, przedsiębiorcy, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich). W organizacji konkursu Samorząd Województwa wspiera Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Centrum Informacji European Direct Warmia i Mazury.
Wśród finalistów znalazła się elblążanka Renata Korzeniewska z Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej, przy ul. Bema 5A. Pani Renata jest na prowadzeniu w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” - ser naturalny salami królewieckie z Warmii Mazur i Powiśla (w parafinie).
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, osoby fizyczne, przedsiębiorcy, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich). W organizacji konkursu Samorząd Województwa wspiera Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Centrum Informacji European Direct Warmia i Mazury.
Oprac. Anieze