Wtorek 19-06-2018, imieniny Gerwazego, Protazego
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Świętują pszczelarze

Elbląskie Koło Pszczelarzy obchodzi w sobotę 60-lecie istnienia. Z tej okazji w kasynie wojskowym przy ul. Królewieckiej odbędzie się okolicznościowe spotkanie. Stanisław Piórkowski podkreśla, że produkowany w Polsce miód jest lepszy jakościowo od miodów sprowadzanych z zagranicy.

- Szyki psują nam importerzy miodów z zagranicy, a więc z Chin, Afryki czy z Ameryki. Miody stamtąd mają w swoim składzie zupełnie inne enzymy i często mogą mieć silne właściwości uczulające, nasze miody tego nie mają. Zresztą, smak tych miodów jest zupełnie inny.
     Pszczelarze pokusiliby się o zdobycie dla miodu z Żuław zastrzeżonego certyfikatu produktu regionalnego, ale, ich zdaniem, do tego jeszcze daleka droga.
     - Żuławy są zagłębiem miodów rzepakowych i może warto by mieć taki znak firmowy, ale wiemy na przykładzie chociażby zakopiańskich oscypków, że to nie jest taka prosta sprawa. Musiałyby się w to przedsięwzięcie zaangażować władze miasta i regionu, bo my - pszczelarze, niewiele możemy zrobić w tym względzie - dodaje Stanisław Piórkowski.
     W Elbląskim Kole Pszczelarzy zrzeszonych jest 63 hodowców. Największa pasieka liczy około 400 uli, a pszczela rodzina mieszcząca się w jednym ulu może wyprodukować, w zależności od warunków pogodowych, od 5 do 20 kg miodu w ciągu sezonu.
     

R
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • lekarz mi powiedział,że brzęczeć jeszcze będę ale żądła już nie wypuszczę. Zdrowia życzę pszczelarzom!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    tato(2006-05-05)
  • Mam wrażenie, że nie są doceniane przez klientów właściwości miodu. W mojej rodzinie często , nawet codziennie sięgamy po miód i jego preparaty, np propolis. Dobrze byłoby zadbać o większą wiedzę w tym zakresie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Sympatyk(2006-05-06)
  • Moim zdaniem należałoby rozwinąć produkcję miodu pitnego. Niestety dziś jest stosunkowo drogi w porównaniu do win, a nawet w przypadku lepszych gatunkowo nie stanowi konkurencji do wódki. Miodu tradycyjnego nigdy wiele się nie spożyje - łyżeczka, może dwie, zaś lubując się ala Zagłoba w miodzie pitnym będziem długo żyć... i wesoło.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-07)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Czapka z nadrukiem
Naszywki
POLO z HAFTEM
Torba z nadrukiem elbląskiej Starówki