Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 06-12-2016, imieniny Mikołaja, Emiliana
 
Rek

UWAGA!

Świętują pszczelarze

Elbląskie Koło Pszczelarzy obchodzi w sobotę 60-lecie istnienia. Z tej okazji w kasynie wojskowym przy ul. Królewieckiej odbędzie się okolicznościowe spotkanie. Stanisław Piórkowski podkreśla, że produkowany w Polsce miód jest lepszy jakościowo od miodów sprowadzanych z zagranicy.

- Szyki psują nam importerzy miodów z zagranicy, a więc z Chin, Afryki czy z Ameryki. Miody stamtąd mają w swoim składzie zupełnie inne enzymy i często mogą mieć silne właściwości uczulające, nasze miody tego nie mają. Zresztą, smak tych miodów jest zupełnie inny.
     Pszczelarze pokusiliby się o zdobycie dla miodu z Żuław zastrzeżonego certyfikatu produktu regionalnego, ale, ich zdaniem, do tego jeszcze daleka droga.
     - Żuławy są zagłębiem miodów rzepakowych i może warto by mieć taki znak firmowy, ale wiemy na przykładzie chociażby zakopiańskich oscypków, że to nie jest taka prosta sprawa. Musiałyby się w to przedsięwzięcie zaangażować władze miasta i regionu, bo my - pszczelarze, niewiele możemy zrobić w tym względzie - dodaje Stanisław Piórkowski.
     W Elbląskim Kole Pszczelarzy zrzeszonych jest 63 hodowców. Największa pasieka liczy około 400 uli, a pszczela rodzina mieszcząca się w jednym ulu może wyprodukować, w zależności od warunków pogodowych, od 5 do 20 kg miodu w ciągu sezonu.
     

R
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • lekarz mi powiedział,że brzęczeć jeszcze będę ale żądła już nie wypuszczę. Zdrowia życzę pszczelarzom!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    tato(2006-05-05)
  • Mam wrażenie, że nie są doceniane przez klientów właściwości miodu. W mojej rodzinie często , nawet codziennie sięgamy po miód i jego preparaty, np propolis. Dobrze byłoby zadbać o większą wiedzę w tym zakresie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Sympatyk(2006-05-06)
  • Moim zdaniem należałoby rozwinąć produkcję miodu pitnego. Niestety dziś jest stosunkowo drogi w porównaniu do win, a nawet w przypadku lepszych gatunkowo nie stanowi konkurencji do wódki. Miodu tradycyjnego nigdy wiele się nie spożyje - łyżeczka, może dwie, zaś lubując się ala Zagłoba w miodzie pitnym będziem długo żyć... i wesoło.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-07)
Reklama