Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 25-03-2017, imieniny Marii, Wieńczysława
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

WIOSENNY DYWANIK NA UL. PAWIEJ WIOSENNY DYWANIK NA UL. PAWIEJ

Udany rok Browaru

Elbląg, Udany rok Browaru Dyr. Roman Korzeniowski (fot. Damian Matwiejczyk)

Ponad 2 miliony hektolitrów piwa wyprodukował w ubiegłym roku Browar w Elblągu. To nieco więcej, niż planowano. Firma szczyci się też bardzo dobrymi wskaźnikami kosztów produkcji i osiągnięciami w ochronie środowiska.

Półtora z wyprodukowanych w Elblągu dwóch milionów hektolitrów piwa to specjalność elbląska - Specjal. To - jak wynika z podsumowania ubiegłorocznej sprzedaży - najmocniejsza w kraju marka regionalna.
     - Wszystkie sukcesy browaru to zasługa ciężkiej pracy naszej załogi - mówi Roman Korzeniowski, dyrektor Browaru w Elblągu. - W dobie tak ostrej konkurencji nie wystarczy już mieć browar, który produkuje piwo. Dzisiaj, żeby się utrzymać na rynku, trzeba produkować piwo o najwyższej jakości po najniższych możliwych do osiągnięcia kosztach.
     Elbląski browar jest liderem w dziedzinie umiejętności korzystania z systemów zarządzania: środowiskowego (ISO 14001: 2004), jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produktu
     (ISO 9001:2000 i HACC DS.3027 E) oraz zarządzania BHP (PN-N-18001:2004 i OHSAS:1999). Audytorzy tych systemów podkreślają podczas kontroli duży profesjonalizm i zaangażowanie pracowników browaru w realizacji zadań wynikających z wymagań systemów. Ta staranność o wysoką jakość przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji lokuje Browar w Elblągu na pierwszych miejscach w koncernie Heinekena. A ma on na całym świecie ponad 60 browarów, także takich z wielowiekowymi tradycjami:
     - To także zasługa najnowocześniejszych urządzeń i technologii wprowadzanych w naszych browarach w okresie prywatyzacji - mówi Krzysztof Rut, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec. - A Browar w Elblągu jest liderem nie tylko w naszej Grupie, ale też wśród innych polskich browarów.
     Dzięki dobrym wynikom finansowym elbląskiego Browaru firma może nadal wspierać wiele imprez kulturalnych, przedsięwzięć sportowych i charytatywnych w mieście i regionie.
     

Mira Stankiewicz – Telewizja Elbląska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Dlaczego Browar nie produkuje piwa markowego ponadregionalnego jak kiedyś było EB.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    FC(2006-05-18)
  • Bo stanowiłby konkurencję dla Warki i Żywca...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Pracownik(2006-05-18)
  • ...i tą Warke zjadłby z powodzeniem. Przecież od dawna słyszy się opinie , że Warka JP produkowana w Elblągu jest o wiele lepsza niż w produkowana w Warce.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-18)
  • Dudek to powinien zniknąć z reklamy Warki , bo "Uznanie to się zdobywa na Śląsku.." a nie na ławce w Liverpoolu :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    MegaLol(2006-05-18)
  • specjalek jest najlepszy i najtanszy. dlatego browar dobrze sie trzyma
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    dddd(2006-05-18)
  • Specjalek specjalkiem. Ale martwi mnie , że Specjala nawarzyła też Warka i pakują w butelki 0,65. Piłem i powiem jedno - tym ścierwem ( bynajmniej dla mnie ) chcą chyba zepsuć markę w Polsce...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Specjal Mistrzostwo Swiata(2006-05-18)
  • Ja tam pije codzinnie specjalka tym samym wspieram nasz kochany Elblag i browar. Zeby tak wszyscy robili i pili!! Tylko z glowa;)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Spejalista(2006-05-18)
  • to prawda wczoraj p[ilem 0,65 specjala i nie moglem sie nadziwic co za gowno, moze masz racje z tym ze to zrobila warka (nie sprawdzalem) ale nie polecam
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-18)
  • A gdzie wyniki finansowe ALSTOM POWER. Tez sa ostro na plusie, zapotrzebowanie na energie rosie i bedzie roslo!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zadowlony(2006-05-18)
  • Nasz SPECJALEK jest dobry. Rownie dobre bylo kiedys piwo z Braniewa. Podobno niedlugo wznawiaja produkcje. Czekamy na BRANIEW-browar!!!! :o)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zbyn(2006-05-18)
  • A jakie to piwo bylo stricto z Braniewa? Bylo EB ktore robilo i Braniewo i Elblag, chodz obecnie rowniez je robia w niewielkiej ilosci - ale juz tylko Elblag.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-18)
  • Do powyższej wypowiedzi: Masz rację , Braniewo robiło EB 0,33 twist-off oraz 0,5 , natomiast Elblag 0,5. Wydaję mi się , że z Braniewa było lepsze ( ALE TO MOJA OPINIA - nie , żeby z Elbląga było złe , ale Braniewskie lepsze - pewnie to przez wodę ). Teraz w Elblągu robi się jeszcze "It's time for EB" - ale głównie na export ( zagraniczniaki lubią lekkie piwa ). Ale patrząc na całość produkcji EB - niestety , ta marka umiera (albo już umarła - gdzie kegi , gdzie puszki ??? ). Szkoda....
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2006-05-18)
Reklama