UWAGA!

W sieci smaków

Jutro (1 lipca) o godz. 13 w Urzędzie Marszałkowskim w Olsztynie odbędzie się uroczystość wręczenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Suszu, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku oraz Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej (Zakład Produkcyjny w Młynarach) certyfikatów wspólnego znaku towarowego gwarancyjnego „Jakość Tradycja”.

„Jakość Tradycja” jest to krajowy, certyfikowany system jakości, stworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy ze Związkiem Województw RP. Służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości, zwłaszcza produktów tradycyjnych.
     Certyfikat znaku „Jakość Tradycja” otrzymują jako pierwsze w województwie warmińsko-mazurskim i jako drugie w kraju - po trzech mleczarniach z województwa wielkopolskiego:
     Elbląska Spółdzielnia Mleczarska - Zakład Produkcyjny w Młynarach na produkty:
     - „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
     - „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
     - „Ser naturalny Salami Królewieckie z Warmii Mazur i Powiśla”
     Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku na produkty:
     - „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
     - „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”
     Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Suszu za produkty:
     - „Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla”
     - „Masło naturalne z Warmii Mazur i Powiśla”.
     
     Natomiast siedem przedsiębiorstw otrzyma certyfikaty i logo sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Są to:
     - Piekarnia „Jaskółka” z Krokowa koło Jezioran
     - PPHU „Piekarnia Staropolska” z Olsztyna
     - Piekarnia „Delicja” z Pieniężna
     - Piekarnia „Bogdanka” Izabeli i Jarosława Bogdanowiczów z Elbląga
     - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józefa Malinowskiego z Rybna
     - Wytwórnia wędlin Wiesława Dreszlera z Nowego Miasta Lubawskiego
     - Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma Vitalis z Zastawna.
     
     - Województwo Warmińsko-Mazurskie jest pierwszym polskim regionem, który przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego - podkreśla Jacek Protas, marszałek województwa. - Do sieci należy 20 regionów z ośmiu państw europejskich: Szwecji, Danii, Norwegii, Finlandii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Hiszpanii i Polski. Pięć polskich regionów: Zachodniopomorskie, Pomorskie, Opolskie, Mazowieckie i Wielkopolskie, przystąpiły do sieci jako regiony kandydujące. W dobie globalizacji coraz częściej poszukuje się tego, co jest oryginalne i niepowtarzalne. Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie zapewnia mieszkańcom i turystom wrażenia, z jakimi nie można się zetknąć gdzie indziej. W ten sposób dziedzictwo kulinarne, obecne w ofercie gastronomicznej danego regionu, daje olbrzymie możliwości wykorzystania go w rozwoju turystyki.
     
     Do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle”, łącznie z przyjętymi jutro przedsiębiorcami, należy 68 firm.
oprac. PD

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Tak naprawdę to sery, a szczególnie "ser królewiecki" w parafinie z Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej to najlepszy ser. Niech żałują wszyscy Ci którzy jeszcze nie smakowali tego sera. Życzę smacznego.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Smakoszka sera elbląskiego(2008-07-01)
Reklama