UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Oszczędne i smaczne gotowanie

 
Elbląg, Oszczędne i smaczne gotowanie

Kluski z fasoli, pomorski pasztet z makreli i oranżada wg przepisu Ćwierczakiewiczowej to potrawy, które będą przygotowywane podczas czwartkowych (25 lipca, godz. 16.30, sala „U św. Ducha”) warsztatów kuchni regionalnej w Bibliotece Elbląskiej. Wstęp wolny.

Spotkania odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na koniec odbywa się degustacja. Podczas najbliższego spotkania będzie można się dowiedzieć, jak zrobić kluski z fasoli, pasztet z makreli i oranżadę wg przepisu legendarnej kucharki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
     
     Dla zainteresowanych:
     Żyjąca na przełomie XIX i XX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa była autorką książek kucharskich i poradników na temat prowadzenia gospodarstwa domowego (m.in. „365 obiadów za pięć złotych” czy „Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich”). Nakłady jej książek przewyższały wydania dzieł Adama Mickiewicza i Juliusza Słowackiego. Uchodziła za emancypantkę – namawiała kobiety, żeby podejmowały pracę zawodową. Była też znana ze swych bardzo nowoczesnych jak na ówczesne czasy poglądów dotyczących zdrowia czy higieny.
     Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
     
     Więcej informacji:
     Biblioteka Naukowa i Literacka
     ul. św. Ducha 3-7
     tel. (55) 625 60 12, (55) 625 60 17
     
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama