UWAGA!

Piwo z Elbląga, czyli 145 lat browaru

 Elbląg, Piwo z Elbląga, czyli 145 lat browaru
fot. nadesłana

Centrum Spotkań Europejskich "Światowid" w Elblągu zaprasza na ostatnią w tym roku projekcję z cyklu "Elbląg na dużym ekranie". Spotkanie odbędzie się 6 grudnia o godz. 18 w dużej sali kina Światowid. Wstęp wolny.

W Elblągu piwo warzono od zawsze i zawsze Elbląg słynął z dobrego piwa. Nawet w czasach PRL, gdy wokół było ono podłe, Elbląski Zdrój rozchwytywany był i wychwalany przez konsumentów. A gdy w 1993 roku pojawił się EB Specjal Pils, na kilka lat zdominował rynek piwny w kraju, dystansując inne marki.
       - Zatem nie powinno dziwić, że elbląskie piwo będzie tematem kolejnego spotkania z cyklu „Elbląg na dużym ekranie”, zwłaszcza że w bieżącym roku mija 145 lat od założenia pierwszego przemysłowego browaru w naszym mieście. Browaru, w którym piwo warzy się do dziś - mówi Juliusz Marek, gospodarz spotkań z cyklu "Elbląg na dużym ekranie".
       Od średniowiecza do rozbiorów w Elblągu obok siebie działało przeciętnie 140-160 browarów. Ale wówczas piwo było powszechnie spożywane, często zamiast wody, która w miastach była nie tylko niesmaczna, ale też często skażona. Piwo przysługiwało uczniom i czeladnikom. To codzienne piwo było „cienkie”, lepsze piwo pito od święta. Browarnicy, słodownicy i piwowarzy zrzeszeni byli w cechu. W Elblągu było też bractwo tragarzy piwa – do dziś w elbląskiej katedrze możemy podziwiać ołtarze ufundowane przez te bractwa.
       W dawnych browarach piwo warzono sezonowo. Po pierwsze, ze względu na ograniczoną ilość słodu, a po drugie i dużo ważniejsze – ze względu na upały, podczas których piwo się psuło. Ostatnim w sezonie piwem było najdroższe – marcowe, mocniejsze od innych. Przechowane przez lato w piwnicach wyłożonych lodem, pito uroczyście podczas warzenia pierwszej jesiennej warki (stąd słynny Oktoberfest).

 


       Wszystko zmieniło się, gdy odkryto dolną fermentację i opracowano technologię przemysłowej produkcji złocistego trunku. W 1872 roku powstała Elbląska Spółka Akcyjna, która za cel postawiła sobie wybudowanie nowoczesnego parowego browaru w Elblągu. Powstał on przy Angielskiej Studni, słynącej w mieście z doskonałej wody. Już rok później z nowego browaru wyjechało 17 tys. hektolitrów piwa. W tym czasie w mieście działało jeszcze 6 innych, znacznie mniejszych browarów. Największy z nich, z ul. Sopockiej, należał do Rudolfa Urlicha. Słynął z unikalnego, ziołowego piwa Mumme.
       - Więcej o elbląskim piwie można będzie dowiedzieć się podczas seansu Piwo z Elbląga w kinie Światowid - dodaje prowadzący spotkania Juliusz Marek. - Będą wyświetlone archiwalne i współczesne filmy związane z tym tematem.
      
       Organizatorzy zapowiadają też konkursy dla publiczności – to tradycja tych spotkań.
      
       Seans „Piwo z Elbląga” rozpocznie się w środę, 6 grudnia o godz. 18 w kinie Światowid. Organizatorami cyklu „Elbląg na dużym ekranie” są: Centrum Spotkań Europejskich "Światowid" w Elblągu i telewizja Truso.tv, partnerami Elbląskie Towarzystwo Kulturalne, Polskie Towarzystwo Historyczne o. Elbląg i Stowarzyszenie Polskie Telewizje Lokalne i Regionalne.


       Patronem medialnym wydarzenia jest Elbląska Gazeta Internetowa portEl.pl
CSE "Światowid"

Najnowsze artykuły w dziale Kultura

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama