Piątek 21-09-2018, imieniny Mateusza, Hipolita
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Smaki Żuław - dawniej i dziś

Elbląg, Smaki Żuław - dawniej i dziś Kiełbasa mennonicka (fot. Marek Opitz)

Na ponowne odkrycie czekają na pewno gęsina i brukiew. Ale nie tylko. Historyczne, sprawdzone receptury z terenu Żuław mogą być inspiracją do przygotowania oryginalnych potraw z ryb i mięsa, zup czy dań jednogarnkowych. 25 listopada w Elblągu do gotowania po żuławsku będzie namawiał Artur Wasielewski, autor książki "Kulinaria żuławskie". Atrakcją spotkania będą prezentacje potraw i produktów regionalnych.

Albumowa publikacja zawiera prawie 100 przepisów na dania z mięsa, ryb, warzyw i owoców, zupy, potrawy mączne, wyroby mleczne, desery i… piwo żuławskich chłopów. Są ciekawostki o pochodzeniu poszczególnych specjałów i produktów. Wprowadzenie historyczne napisał dr Jerzy Domino, o wyrobach mlecznych opowiedział Krzysztof Jaworski. Całość ilustrują zdjęcia archiwalne Klubu Nowodworskiego i fotografie Marka Opitza.
     Książka zachęca do poznania Żuław od strony kuchni. Receptury pochodzą bowiem z różnych okresów historii i pojawiają się np. we wspomnieniach dawnych mieszkańców tych terenów.
     - W wyniku II wojny światowej w naszym regionie doszło do całkowitej wymiany ludności. Obecnie żyje tu już trzecie pokolenie powojennych osadników. Nowi ludzie przywieźli własne tradycje, także kulinarne i własne smaki. Książka "Kulinaria żuławskie" może być dobrą okazją, aby zastanowić się ile w naszym codziennym jadłospisie jest z kuchni naszych rodziców i dziadków, które potrawy należy zapisać i przekazać dzieciom oraz wnukom, i czy warto coś zmienić - wprowadzić nowe potrawy lub produkty - mówi Artur Wasielewski, który jest technologiem żywności i pasjonatem historii Żuław. - Na pewno warto sięgać po to, co lokalne i możliwe do zdobycia np. na lokalnych targowiskach - po świeże warzywa i owoce, po miody, wędliny i mięsa od tutejszych producentów czy po ryby, bo zbiorników wodnych mamy pod dostatkiem. Warto również otworzyć się na ciekawe, oryginalne, a zapomniane smaki tradycyjnej żuławskiej kuchni.
     Miejsce: Galeria Nobilis Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu, Plac Jagiellończyka 1. Początek o godz. 18.
     Wstęp jest wolny.

Agnieszka Jarzębska, CSE Światowid
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem