UWAGA!

Jesienna dieta

 Elbląg, Jesienna dieta

Jesień to pora roku, w czasie której niejednokrotnie zdarza się nam nabrać parę kilogramów, a przy okazji pozbawić ciało nabytej latem kondycji i sprężystości. Co gorsze, niezdrowa dieta obniża naszą odporność, która jesienią jest nam wyjątkowo potrzebna.

Jesienią większość z nas ma większy apetyt. To absolutnie normalne, organizmy przygotowują się do zimy i robią sobie „zapasy”. Jednak jedzenie zbyt dużej ilości niezdrowych przekąsek, tłustych i ciężkich potraw może przyczynić się do nie tylko nadwagi, ale i wielu problemów zdrowotnych. Może także pogorszyć humor, który i tak jest często nie najlepszy w jesienne, pochmurne dni. Dlatego warto zadbać o dietę!
       To właśnie teraz warzyw i owoców jest najwięcej. Wykorzystajmy to! Mamy ogromny wybór zdrowych potraw. Brokuły, brukselka, kalafior, jabłka, gruszki… Wymieniać można by długo, a to samo zdrowie! Warto wybrać się więc na warzywny rynek i zaopatrzyć się w smaczne warzywa i owoce. Spożywanie dużej ilości tych produktów pozwoli nam wzmocnić odporność i zabezpieczyć się przed przeziębieniem. Warzywa najlepiej jest gotować na parze, nie używając soli. Zamiast niej warto użyć świeżych lub suszonych ziół.
       Warto jeść również kiszoną kapustę, która jest źródłem wielu cennych witamin. Kapusta doskonale wpływa na poprawę odporności, ale także na przemianę materii i… świetnie poprawia nastrój! Marchew to warzywo, które jest niedocenione, tymczasem zawiera wiele składników, które świetnie wpływają na zdrowie, cerę i włosy. Trudno przecenić także czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i jest tzw. naturalnym antybiotykiem, ale także antyutleniaczem. Pamiętać jednak należy, że spożyty w zbyt dużych ilościach obciąża żołądek i wątrobę, dlatego z czosnkiem nie wolno przesadzać. Na tę roślinę powinni uważać także „sercowcy”. Herbata z miodem i cytryną jest z kolei idealnym napojem na chłodne, jesienne wieczory. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty, trzeba poczekać, aż trochę przestygnie.
       Zamiast mięsa, lepiej jest jeść więcej ryb. Ochronią one organizm przed utratą ciepła, dostarczą więcej zdrowej energii. Najwięcej zdrowych kwasów omega-3 jest w tuńczyku, halibucie, łososiu, makreli i innych tłustych rybach. Niezdrowe przekąski, jak chipsy, paluszki czy cukierki lepiej odstawić, warto natomiast sięgnąć po orzechy, bakalie, suszone owoce. Oczywiście, należy spożywać je z rozwagą, bo zbyt duża ilość tych produktów to prawdziwa „bomba kaloryczna”.
       Nie należy również zapominać o produktach mlecznych, takich jak kefiry, maślanki, czy jogurty. Wspomogą one odporność i pomogą w zwalczeniu chorobotwórczych bakterii. Na poprawę humoru idealny jest magnez, który znajduje się m.in. w kaszy gryczanej, gorzkiej czekoladzie, orzechach czy warzywach strączkowych.
      
      

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Waga na dywanie źle waży bo waga wciska się w dywan "oddając" część wagi. Waga powinna stać na twardej podłodze. W takim wypadku jak na zdjęciu dodałbym z 10 kg spokojnie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Miszkurka2000(2010-10-12)
  • Masło maślane i żadnych konkretów. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    xxxrafalekxxx(2010-10-12)
  • Ja jesienią zapijam się w herbatach. Uważam że to idealny okres na takie eksperymenty z herbata. Zresztą chyba nie tylko ja bo wiem że obecnie jest festiwal dni herbaty. sam nawet wybieram się w najbliższy weekend zobaczyć co tam mają do zaoferowania :)
Reklama