Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 12-12-2017, imieniny Joanny, Aleksandra
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Koktajle sylwestrowe… dla pełnoletnich

Noc Sylwestrowa to czas nieodzownie kojarzący się z zabawą. Tańce przy dobrej muzyce, hulanki i smaczne alkohole to recepta na udaną imprezę. Oto kilka pomysłów na smaczne, owocowe napoje i desery, które mogą umilić sylwestrowe przyjęcie dla znajomych lub wspólny wieczór we dwoje.

Poncz z ananasem i wiśnią
     Składniki na 10 kieliszków: 1 butelka (0,75 l) schłodzonego szampana, 1 duży ananas pokrojony w drobne kawałki (ewentualnie może być z puszki), 25 dag świeżych i wydrylowanych wiśni (lub słoik 370 ml wiśni w syropie), 1 butelka schłodzonej lemoniady cytrynowej (lub cytrynowej, gazowanej wody mineralnej) i 10 łyżek wódki.
     Przygotowanie: Ananasy przełożyć do dużego dzbanka, dodać wiśnie, wódkę i sok ananasowy. Odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem dodać schłodzoną lemoniadę i szampan. Jeśli ktoś lubi napoje bardziej zmrożone, można dodać jeszcze kilka kostek lodu.
     
     Bowle jabłkowy
     Składniki na 10 szklaneczek: 1,5 litra schłodzonego soku jabłkowego, 1 butelka schłodzonego szampana, 4 cytryny, 3 jabłka, 1 pęczek mięty.
     Przygotowanie: Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić na drobniejsze, cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe cytryny umyć pod gorącą wodą, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Miętę umyć i oderwać listki. Sok jabłkowy i szampan przelać do dużego szklanego naczynia. Dodać plasterki cytryny, cząstki jabłek i listki mięty. Działa odświeżająco.
     
     Napój malinowy
     Składniki na 12 szklaneczek: 1 melon, 2 szklanki soku jabłkowego, 1 butelka litrowa wody mineralnej (może być gazowana), ½ szklanki syropu malinowego, 1 torebka herbaty z malwy (ewentualnie może być herbata z róży), sok z 2 cytryn.
     Przygotowanie: Torebkę herbaty zalać połową szklanki wrzątku, odstawić na 5 min. do naciągnięcia. Sok z cytryn przelać do szklanej wazy i wymieszać z syropem malinowym, sokiem jabłkowym i herbatą z malwy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Melona przekroić na połowę, łyżeczką usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę lub wykroić specjalną łyżeczką kulki. Przełożyć je do napoju, uzupełnić schłodzoną wodą mineralną.
     
     Gruszki w białym winie
     To wyjątkowy deser. Aby go przygotować trzeba mieć: 6 gruszek, 100 g cukru, 1 cytrynę, 8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego, butelkę białego wina i 2 laski wanilii.
     Przygotowanie: Obrać gruszki, zostawiając ogonki, zagotować w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanilią, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ułożyć gruszki w pucharkach. Sok, w którym się gotowały, odparować jeszcze 10 min. Zalać gruszki do połowy. Do każdego pucharka włożyć kawałek wanilii.
     
     Cytrynowa wariacja
     Składniki na 8 kieliszków: 1 butelka białego wina, 1 butelka szampana, 1 cytryna cała, 1 cytryna w plasterkach do dekoracji, kilka gałązek melisy lub mięty.
     Przygotowanie: Cytrynę sparzyć, cienko obrać ze skórki. Sok wycisnąć. Melisę lub miętę umyć, poodrywać listki. Sok i drobno pokrojoną skórkę (lub zeskrobaną specjalnym skrobakiem do skórki) przełożyć do dzbanka, dodać kilka kostek lodu. Uzupełnić mocno schłodzonym białym winem i szampanem. Przelać do kieliszków, udekorować plasterkami cytryny i listkami melisy lub mięty.
     
     Przekąska owocowa z miodem – lekka
     Pomaga szybko zregenerować siły. Składniki: 2 pomarańcze, 30 dkg kulek z miąższu melona, 2 banany, 2 łyżki miodu, 4 łyżki soku jabłkowego, 2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów, wiórki ze startej czekolady gorzkiej.
     Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić w plastry. Miód wymieszać z sokiem jabłkowym. W salaterce ułożyć plastry owoców, polać przygotowanym miodem, obficie posypać wiórkami z czekolady i posiekanymi orzechami wcześniej wyprażonymi na suchej patelni. Ozdobić liskami odświeżającej mięty.
     
     Bowle z kiwi
     Składniki na 12 szklaneczek: 1 melon, 12 łyżek rumu, 1 litr soku z białych winogron, 4 kiwi, 1 mały ananas, 1 butelka wody mineralnej (może być mocno gazowana).
     Przygotowanie: Melon przekroić na połowę, usunąć pestki, miąższ pokroić na małe kawałeczki. Owoce kiwi obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Ananasa obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Pokrojone owoce przełożyć do szerokiej szklanej wazy, wlać rum, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Dopełnić mocno schłodzonym sokiem z winogron i zimną wodą mineralną.
     
     Zamiast kolacji - dla dwojga
     Składniki: 1 melon (najlepiej miodowy), 1 butelka czerwonego Porto lub Martini, kostki lodu według uznania.
     Przygotowanie: Melona przekroić na pół i wydrążyć pestki. Do powstałych melonowych „miseczek” wlać Porto pozostawiając miejsce na 2-3 kostki lodu. Melonowe pucharki wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, by alkohol przesiąkł przez miąższ melona. Podawać wraz z łyżeczką, która ułatwi wydobycie smacznego miąższu. Można spożywać również bez schładzania.

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama