UWAGA!

Pora na pomidora

 Elbląg, Pora na pomidora

Zakażenia bakterią Escherichia coli, które dotknęły przede wszystkim mieszkańców Niemiec, negatywnie wpłynęły na opinię o warzywach i owocach w całej Europie, także w Polsce. Dlatego z inicjatywy Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych rozpoczęła się kampania BezpieczneWarzywa.pl, która stawia sobie za cel odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że są one nie tylko bezpieczne, ale i wyjątkowo smaczne.

Jak wynika z badań sanepidu na terenie Polski, do 21 lipca zarejestrowano pojedyncze przypadki zachorowań wywołanych bakterią pochodzącą z Niemiec. Powstały tylko dwa przypadki zakażenia wtórnego w środowisku domowym – u dziecka mającego kontakt z chorym, który powrócił z Niemiec, oraz u opiekunki jego brata. W naszym kraju nie stwierdzono żadnych przypadków zakażenia werotoksycznym szczepem E. coli O104 STEC w wyniku spożycia polskich produktów. Niestety, w wyniku napływających z zagranicy informacji dramatycznie spadła ilość spożywanych w Polsce warzyw i owoców – także tych produkowanych przez rodzimych rolników.
      
       Statystycznie
      
W 2010 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 41 kg owoców i ich przetworów.
       W porównaniu z 2002 r., kiedy to na jednego mieszkańca naszego kraju przypadało blisko 49 kg owoców, to spadek o niemal 8 kg. Nie lepiej przedstawia się konsumpcja warzyw i ich przetworów. W zeszłym roku jedna osoba spożyła ich ok. 59 kg, podczas gdy w 2002 r. – ponad 64 kg.
      
       Dlatego 22 lipca b.r. rozpoczęto kampanię promocyjną polskich warzyw BezpieczneWarzywa.pl, którą sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Poza Federacją Branżowych Związków Producentów Rolnych zaangażowały się w nią: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Częścią kampanii BezpieczneWarzywa.pl jest akcja promocyjna „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Jej celem jest odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że polskie warzywa i owoce są nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle smaczne.
       W tym celu powstała strona internetowa www.bezpiecznewarzywa.pl, która zawiera m.in. informacje na temat bezpieczeństwa i jakości handlowej warzyw i owoców, zasady postępowania i spożywania świeżych produktów, aktualne informacje inspekcji handlowej i sanepidu dotyczące bezpieczeństwa i jakości warzyw i owoców, formularz kontaktowy „Zapytaj eksperta”, za pomocą którego można uzyskać odpowiedź na nurtujące internautów pytania, ciekawostki dotyczące polskich warzyw, takie jak historia polskiej uprawy pomidora, z której dowiedzieć się można, że w Polsce pierwsze pomidory wyhodowali warszawscy ogrodnicy w 1880 roku. Stały się one popularne jednak dopiero po I wojnie światowej. Polska nazwa tego warzywa pochodzi od francuskiego „pomme d’or”, co oznacza „złote jabłko”.
      
mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama