Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 21-02-2018, imieniny Piotra, Eleonory
 

UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia polska

 

Dziś wypada przedostatni dzień z naszą narodową kuchnią. Nie trzeba chyba tłumaczyć z czego ona słynie, bo doskonale ją znamy. Jest także jedna cecha, która daniom musi towarzyszyć zawsze. Ma być smacznie jak u mamy. A dziś właśnie tak będzie. Obiad na czwartek to zupa huzarska oraz zrazy wieprzowe.

Zupa huzarska (składniki):
     - marchew
     - pietruszka
     - seler
     - ziemniaki
     - fasola czerwona
     - świeża papryka
     - sól, pieprz
     - mięso mielone
     - majeranek
     - jajko
     - bułka tarta
     
     Przygotowanie:
     Zupę gotujemy na rosole drobiowym (z kury, nie z kostki) doprawiając solą i pieprzem oraz majerankiem. Następnie wrzucamy warzywa: marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na koniec dodajemy fasolę i paprykę. Dodatkiem do zupy są pulpeciki wieprzowe.
     Aby przygotować pulpety, doprawione solą i pieprzem mięso przyprawiamy dodatkowo majerankiem i mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą. Pulpety powinny być nieduże, więc formujemy mięso w małe kulki (wielkości orzecha laskowego), po czym gotujemy oddzielnie w rosole.
     Po ugotowaniu wykładamy je na talerz i zalewamy przygotowaną wcześniej zupą.

 


     
     Zrazy wieprzowe (składniki):
     - 500 g schabu wieprzowego bez kości
     - 20 dag boczku
     - kilka ogórków kiszonych
     - 3 cebule
     - musztarda
     - sól, pieprz
     - mąka
     - papryka słodka
     - olej do smażenia
     
     Przygotowanie:
     Mięso kroimy na plastry, tak jak do kotletów schabowych. Przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Układamy plasterek boczku, 1/4 ogórka (jeśli są spore, jeśli małe to pół), kawałek cebuli i zawijamy.
     Jedni spinają zrazy wykałaczką, inni nitką, jeszcze inni wcale nie spinają tylko umiejętnie je składają. Tej ostatniej opcji nie polecam tym osobom, które nie są wprawione w ich przygotowaniu. Radzę więc spiąć zrazy zaczynając od boku. Tak, by nic ze środka nam nie wypadło. Obtaczamy je w mące.
     Tak przygotowane, obsmażamy na gorącej patelni, równo z każdej strony. Muszą być mocno zarumienione. Po obsmażeniu przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę, doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 40 min. Muszą być miękkie. Podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • robię takie zrazy - są pyszne. jedyne udoskonalenie - rozbijam mocno kotlety schabowe i dopiero wtedy je zawijam.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2014-01-16)
  • A może niech osoba piszące te teksty na ich podstawie spróbuje sama coś z tego ugotować przed publikacją? Bo jak na razie to żenada. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 1
    (2014-01-19)