UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia polska

 Przepis na czwartek. Kuchnia polska

Dziś wypada przedostatni dzień z naszą narodową kuchnią. Nie trzeba chyba tłumaczyć z czego ona słynie, bo doskonale ją znamy. Jest także jedna cecha, która daniom musi towarzyszyć zawsze. Ma być smacznie jak u mamy. A dziś właśnie tak będzie. Obiad na czwartek to zupa huzarska oraz zrazy wieprzowe.

Zupa huzarska (składniki):
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - ziemniaki
       - fasola czerwona
       - świeża papryka
       - sól, pieprz
       - mięso mielone
       - majeranek
       - jajko
       - bułka tarta
      
       Przygotowanie:
       Zupę gotujemy na rosole drobiowym (z kury, nie z kostki) doprawiając solą i pieprzem oraz majerankiem. Następnie wrzucamy warzywa: marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na koniec dodajemy fasolę i paprykę. Dodatkiem do zupy są pulpeciki wieprzowe.
       Aby przygotować pulpety, doprawione solą i pieprzem mięso przyprawiamy dodatkowo majerankiem i mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą. Pulpety powinny być nieduże, więc formujemy mięso w małe kulki (wielkości orzecha laskowego), po czym gotujemy oddzielnie w rosole.
       Po ugotowaniu wykładamy je na talerz i zalewamy przygotowaną wcześniej zupą.

 


      
       Zrazy wieprzowe (składniki):
       - 500 g schabu wieprzowego bez kości
       - 20 dag boczku
       - kilka ogórków kiszonych
       - 3 cebule
       - musztarda
       - sól, pieprz
       - mąka
       - papryka słodka
       - olej do smażenia
      
       Przygotowanie:
       Mięso kroimy na plastry, tak jak do kotletów schabowych. Przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Układamy plasterek boczku, 1/4 ogórka (jeśli są spore, jeśli małe to pół), kawałek cebuli i zawijamy.
       Jedni spinają zrazy wykałaczką, inni nitką, jeszcze inni wcale nie spinają tylko umiejętnie je składają. Tej ostatniej opcji nie polecam tym osobom, które nie są wprawione w ich przygotowaniu. Radzę więc spiąć zrazy zaczynając od boku. Tak, by nic ze środka nam nie wypadło. Obtaczamy je w mące.
       Tak przygotowane, obsmażamy na gorącej patelni, równo z każdej strony. Muszą być mocno zarumienione. Po obsmażeniu przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę, doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 40 min. Muszą być miękkie. Podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • robię takie zrazy - są pyszne. jedyne udoskonalenie - rozbijam mocno kotlety schabowe i dopiero wtedy je zawijam.
  • A może niech osoba piszące te teksty na ich podstawie spróbuje sama coś z tego ugotować przed publikacją? Bo jak na razie to żenada. ..