Poniedziałek 23-07-2018, imieniny Brygidy, Apolinarego
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na czwartek. Kuchnia polska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to krupnik oraz kotlet schabowy.

Krupnik (składniki):
     - wywar z kurczaka
     - marchew
     - pietruszka
     - nać pietruszki
     - seler
     - kasza jęczmienna
     - ziemniaki
     - śmietanka do zup
     - sól, pieprz
     
     Przygotowanie:
     Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać rozdrobnioną marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodać kaszę jęczmienną i gotować aż zmięknie. W kolejnym kroku dołożyć, pokrojone w kostkę ziemniaki i również gotować, aż będą miękkie.
     Tak przygotowany krupnik zabielić śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 


     
     Kotlet schabowy z pieczarkami i serem (składniki):
     - schab
     - 8 pieczarek
     - 1 pomidor
     - dowolna przyprawa np. oregano
     - ser w plastrach lub starty na tarce
     - sól
     - pieprz
     - jajko
     - bułka tarta
     - smalec
     - trochę oleju
     
     Przygotowanie:
     Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli (według uznania) i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
     W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki z pomidorem. Dobrze podsmażamy. Mieszając je, dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
     Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem, a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem