Środa 17-10-2018, imieniny Ignacego, Wiktora
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią ukraińską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące właśnie z Ukrainy: zupa czenachi oraz nadziewany bakłażan.

Czenachi (składniki):
     - 1,5l bulionu wołowego
     - 0,5kg mięsa wołowego
     - sól, pieprz
     - 2 cebule
     - 2 czerwone buraki
     - 3 marchewki
     - koperek
     - 1 puszka czerwonej fasolki
     - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
     - 1 łyżka ostrej papryki
     - 1 łyżka mąki
     - 3 duże ziemniaki
     
     Przygotowanie:
     Gotujemy rosół. Następnie smażymy pokrojone w grubą kostkę, przyprawione solą i pieprzem, mięso wołowe. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Do przygotowanego wcześniej rosołu, wrzucamy mięso, obranego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę z puszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
     Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem, a całość zaprawiamy mąką. Potrawa powinna być dość gęsta.
     Z dwóch ziemniaków smażymy frytki i wkładamy do zupy podanej na talerzu (po kilka sztuk). Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. (Na Ukrainie, zupę podaje się z pieczywem).

 


     
     Bakłażan (składniki):
     -1 bakłażan
     - sól, pieprz
     - 1 pomidor
     - 1 cebula
     - olej
     - 100g mięsa mielonego
     - 150g sera
     
     Przygotowanie:
     Bakłażana przekroić wzdłuż, posolić skórę i zostawić na około godz. (pozbędziemy się gorzkiego smaku). Następnie delikatnie wydrążtć miąższ.
     Miąższ posiekać razem z pomidorem, cebulą i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Podlać łyżką wody i dusić przez kilka minut.
     Bakłażana napełnić farszem. Na wierzch położyć plastry sera, przykryć i chwilę poczekać (aż ser się rozpuści). Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem