Poniedziałek 19-11-2018, imieniny Salomei, Seweryna
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Przepis na czwartek. Kuchnia włoska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: Crema di zucca con funghi oraz Scalopine spack e gorgonzola.

Crema di zucca con funghi (krem z dyni i prawdziwków)
     
     Składniki:
     - 600g dyni
     - 20g suszonych prawdziwków
     - 2 grzyby prawdziwki świeże (mrożone)
     - 1l rosołu
     - 200g śmietany
     - 150g tartego sera
     - 1 cebula
     
     Na oleju obsmażyć cebulkę i dodać dynie pocietą w kawałki. Po kilku minutach dodać namoczone wcześniej grzyby razem z woda, w której się moczyły.
     Dodać pieprz i sól oraz zagotować trochę rosołu. Gdy się ugotuje, całość zmiksować. Dodać śmietanę i resztę rosołu i ponownie zagotować.
     Wlać krem do miseczki, dodać troszkę startego sera i ozdobić świeżym grzybkiem.
     
     Scalopine spack e gorgonzola (kotlet wieprzowy z bekonem i gorgonzolą)

 


     Składniki:
     - 50g sera gorgonzola
     - 50g bekonu
     - 1 łyżka oliwy z oliwek
     - 6 płatków wieprzowiny
     - pieprz
     
     Na początek gorgonzolę pokroić w kostkę. Usmażyć kotlety na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Następnie położyć cieniutki plasterek bekonu i parę kostek gorgonzoli.
     Całość znajdującą się na patelni przykryć pokrywką i dusić minutę, aż gorgonzola się rozpuści.
     
     Tak przyrządzone danie lekko popieprzyć i podać na rucoli. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
     
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
     
,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem