UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia polska

 Przepis na piątek. Kuchnia polska

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na zupę ogórkową oraz karkówkę pieczoną z sosem myśliwskim.

Zupa ogórkowa (składniki):
       - 2l wody
       - 300ml wody z ogórków kiszonych
       - 5 liści laurowych
       - 8 ziaren ziela angielskiego
       - 4 udka z kurczaka
       - 2 marchewki starte na tarce
       - 1 pietruszka starta na tarce
       - śmietanka do zup
      
       Przygotowanie:
       Ugotować rosół z drobiu, a następnie dołożyć rozdrobnione na tarce warzywa. Podgotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
       W osobnym naczyniu podsmażyć starte na maśle ogórki i połączyć z wcześniej ugotowaną zupą. Następnie, gotować jeszcze ok. 10-15 min. i zabielić śmietanką. Dla smaku, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
      
       Karkówka pieczona z sosem myśliwskim (składniki):
       - 700 g karkówki bez kości
       - 4 łyżki oleju
       - 4 ząbki czosnku
       - 1 łyżka majeranku
       - sól, pieprz
      
       Sos myśliwski:
       - 30 g masła
       - 30 g mąki
       - 300 ml bulionu
       - 50 ml czerwonego wytrawnego wina
       - 15 g suszonych grzybów
       - 50 g wędzonki
       - 1 korniszon
       - 1 cebula
       - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
       - 1 łyżeczka oleju
       - mielona papryka
       - kilka ziaren ziela angielskiego
       - liść laurowy
       - majeranek
       - sól, pieprz
       - ewentualnie tymianek oraz kilka jagód jałowca
      
       Przygotowanie:
       Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
       Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem.
      
       Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórka oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym.
       Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
      
       Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      

       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Fantastyczny pomysł z tymi przepisami! Jeśli mogę prosić to proszę podać ilość ogórków do zupy, bo zabrakło tego w przepisie.
  • Polska kuchnia i jako przepis na piątek mięsiwo? W piątek? Skoro już są podawane polskie propozycje to może na ten dzień jakiś przepis z rybą?