Niedziela 19-08-2018, imieniny Jana, Bolesława
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na piątek. Kuchnia polska

 

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na zupę ogórkową oraz karkówkę pieczoną z sosem myśliwskim.

Zupa ogórkowa (składniki):
     - 2l wody
     - 300ml wody z ogórków kiszonych
     - 5 liści laurowych
     - 8 ziaren ziela angielskiego
     - 4 udka z kurczaka
     - 2 marchewki starte na tarce
     - 1 pietruszka starta na tarce
     - śmietanka do zup
     
     Przygotowanie:
     Ugotować rosół z drobiu, a następnie dołożyć rozdrobnione na tarce warzywa. Podgotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
     W osobnym naczyniu podsmażyć starte na maśle ogórki i połączyć z wcześniej ugotowaną zupą. Następnie, gotować jeszcze ok. 10-15 min. i zabielić śmietanką. Dla smaku, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
     
     Karkówka pieczona z sosem myśliwskim (składniki):
     - 700 g karkówki bez kości
     - 4 łyżki oleju
     - 4 ząbki czosnku
     - 1 łyżka majeranku
     - sól, pieprz
     
     Sos myśliwski:
     - 30 g masła
     - 30 g mąki
     - 300 ml bulionu
     - 50 ml czerwonego wytrawnego wina
     - 15 g suszonych grzybów
     - 50 g wędzonki
     - 1 korniszon
     - 1 cebula
     - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
     - 1 łyżeczka oleju
     - mielona papryka
     - kilka ziaren ziela angielskiego
     - liść laurowy
     - majeranek
     - sól, pieprz
     - ewentualnie tymianek oraz kilka jagód jałowca
     
     Przygotowanie:
     Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
     Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem.
     
     Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórka oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym.
     Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
     
     Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Fantastyczny pomysł z tymi przepisami! Jeśli mogę prosić to proszę podać ilość ogórków do zupy, bo zabrakło tego w przepisie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    (2014-01-17)
  • Polska kuchnia i jako przepis na piątek mięsiwo? W piątek? Skoro już są podawane polskie propozycje to może na ten dzień jakiś przepis z rybą?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 2
    (2014-01-17)