Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 21-04-2018, imieniny Anzelma, Feliksa
 

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Przepis na piątek. Kuchnia polska

 

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia polska, również i dziś czekają na Was przepisy z naszego kraju. Na pierwsze danie zupa pieczarkowa, a na drugie filet z dorsza.

Zupa pieczarkowa (składniki):
     - wywar z kurczaka
     - marchew
     - seler
     - pietruszka
     - pieczarki 50 dag
     - ziemniaki
     - sól, pieprz
     - śmietana
     
     Przygotowanie:
     Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
     Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
     Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.

 


     
     Filet z dorsza (składniki):
     - 5 filetów z dorsza
     - przyprawa do ryb
     - sól, pieprz
     - jajko
     - bułka tarta
     - olej do smażenia
     
     Przygotowanie:
     Filety kroimy na kawałki i oprószamy przyprawą, jajko mieszamy z solą i pieprzem.
     Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym.
     Rybę podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
     
     Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem