Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 22-10-2017, imieniny Filipa, Salomei
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Innovation that Excites Innovation that Excites

Przepis na piątek. Kuchnia polska

 

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia polska, również i dziś czekają na Was przepisy z naszego kraju. Na pierwsze danie zupa pieczarkowa, a na drugie filet z dorsza.

Zupa pieczarkowa (składniki):
     - wywar z kurczaka
     - marchew
     - seler
     - pietruszka
     - pieczarki 50 dag
     - ziemniaki
     - sól, pieprz
     - śmietana
     
     Przygotowanie:
     Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
     Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
     Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.

 


     
     Filet z dorsza (składniki):
     - 5 filetów z dorsza
     - przyprawa do ryb
     - sól, pieprz
     - jajko
     - bułka tarta
     - olej do smażenia
     
     Przygotowanie:
     Filety kroimy na kawałki i oprószamy przyprawą, jajko mieszamy z solą i pieprzem.
     Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym.
     Rybę podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
     
     Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem