Niedziela 19-08-2018, imieniny Jana, Bolesława
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na piątek. Kuchnia staropolska

 

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia staropolska, ale już od poniedziałku przysmaki z kolejnego regionu świata. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na staropolski żurek na kiełbasie oraz pieczeń wieprzową w sosie grzybowym.

Żurek na kiełbasie (składniki):
     - wywar z kurczaka
     - biała kiełbasa
     - marchew
     - seler
     - sól, pieprz
     - majeranek
     - śmietanka do zup
     - czosnek
     - ziemniaki
     
     Przygotowanie:
     Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać do niego białą kiełbasę. Po chwili gotowania wyciągnąć i odłożyć. Potem z niej skorzystamy.
     Do wywaru wrzucić rozdrobnione warzywa: marchew, seler oraz pokrojoną w półplasterki, ugotowaną wcześniej białą kiełbasę. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki.
     Całość gotować do miękkości doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na sam koniec dodać śmietankę do zup.

 


     
     Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym (składniki):
     - mięso wieprzowe
     - jajka
     - bułka
     - mleko
     - sól, pieprz
     - ziemniaki
     - buraczki
     
     Sos grzybowy (składniki):
     - 400-500g leśnych grzybów
     - 1 cebula
     - 1 liść laurowy
     - 3 ziarenka ziela angielskiego
     - sól, pieprz
     - 1 szklanka wody
     - 1-2 łyżki śmietany 18%
     - 1-2 łyżki mąki
     - 2 łyżki masła
     
     Przygotowanie:
     Mięso wieprzowe zmielić. Następnie dodać namoczoną w mleku bułkę oraz sól i pieprz. Tak przygotowane mięso uformować w duży wałek i upiec w piekarniku.
     Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni topić masło, dodać posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusić ok 10 minut.
     Do grzybów dodać wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
     W osobnej misce wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać odrobinę zimnej wody, całość wlewać do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 1 minutkę.
     Przygotowany wcześniej sos grzybowy polać na upieczone mięso, a całość podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
     
     Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem