Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 24-05-2018, imieniny Zuzanny, Joanny
 

UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska

 

Dziś wypada ostatni dzień ukraińskiego cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Kuchnia ukraińska, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do dań z mąki i kaszy oraz wszelakich mięs. Nie ma więc co czekać. Obiad na piątek to „Ucha” wg Buni oraz śledź w śmietanie.

„Ucha” wg Buni (składniki):
     - 3 filety z dorsza
     - 3 marchewki
     - 1 pietruszka
     - kawałek selera
     - 2 duże cebule
     - pół białej części pora
     - 6 gałązek kopru
     - 3 gałązki natki pietruszki
     - 4 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
     - 2 listki pietruszki
     - 3 ziela angielskie
     - 1 łyżka masła
     - pół szklanki słodkiej śmietanki (30% lub 18%)
     - 1 żółtko
     - masło
     - 2 łyżeczki mąki
     - sól
     - pieprz kolorowy (grubo mielony)
     - maggi do smaku
     - 6 małych ziemniaczków w mundurkach
     
     Przygotowanie:
     Dorsza filetować, odkładając czyste mięso. Obrane warzywa, ziele, listki, koper, gałązki pietruszki i pół łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 45 min, a następnie przecedzić. Tak przygotowany wywar doprawić solą oraz maggi.
     Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Następnie do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety z dorsza i gotować na małym gazie przez 15 min. Zaciągnąć rozdrobnioną w odrobinie zimnej wody mąką i zagotować. Potem, dodać masło i śmietankę.
     Obrać białe mięso z wyjętych z zupy rybich głów i kręgosłupów, a następnie włożyć do zupy. Podawać układając na talerzach plastry ziemniaków, zalewając zupą i posypać pokrojoną natką pietruszki.

 


     
     Śledź w śmietanie (składniki):
     - 2 filety śledziowe w zalewie
     - 1 duża cebula
     - 1 jabłko
     - 1 śmietana ukwaszana
     - sól, pieprz
     - 1 puszka czerwonej fasoli
     
     Przygotowanie:
     Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Następnie obrać jabłko i zetrzeć na tarce. Czerwona fasolkę, jabłko i cebulę połączyć ze śmietaną. Dla smaku doprawić solą i pieprzem.
     Filet ze śledzia pokroić w paski. Podawać ze śmietaną i ziemniaczkami. Smacznego!
     
     To już ostatni przepis z kuchni ukraińskiej. W następnym tygodniu zawitamy inne regiony kulinarne.Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu.
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem