Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 23-05-2018, imieniny Iwony, Dezyderiusza
 

UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia włoska

 

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia włoska, również i dziś można spodziewać się dań wywodzących się z tego samego miejsca co fiat, czy Silvio Berlusconi.

Kuchnia ta, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do ziół i przypraw. W dzisiejszym posiłku nie zabraknie ani jednych, ani drugich. Obiad na piątek to Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni.
     
     Zuppa alla toscana (zupa po toksańsku)
     Składniki:
     - 2 łyżki startego parmezanu
     - szczypiorek
     - 1 łyżeczka szałwii
     - rozmaryn
     - sól i pieprz
     - 500g koncentratu pomidorowego
     - 2 świeże pomidory
     
     Do zagotowanej wody wrzucić drobiową kostkę rosołową i gotować przez 1 min. Następnie wlać olej do rondla i zeszklić na nim cebulkę (2-3 min.). Później dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz wrzucić 2 pomidory. Gotować z bulionem przez 5 min.
     Następnie dodać 1 łyżkę cukru, czerstwe (rozdrobnione) pieczywo i bazylię w proszku. Gotować dopóki chleb nie zmięknie i nie zagęści zupy. Dla smaku przyprawić solą i pieprzem.
     Podawać posypane parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
     
     Merluzzo con patate e pomodoroni (ryba z ziemniaczkami i pomidorami)

 


     Składniki:
     - 4 filety z dorsza
     - 1 ziemniak
     - 8 pomidorków cherry
     - 10 czarnych oliwek (bez pestek)
     - oregano
     - sól
     
     Pokrojone w filety ryby pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie polać olejem i odstawić na 30 min. Ziemniaki gotować w skórce przez 30 min. Po wyjęciu ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Wcześniej przygotowane filety ułożyć na blasze w odstępach. Na rybie ułożyć pomidorki cherry oraz pokrojone w krążki oliwki. Między płatami ryby ułożyć plastry ziemniaków. Całość skropić olejem i piec przez 20 min. w 200°C (aż ziemniaki się zarumienią). Przy podawaniu posypać bazylią lub pietruszką. Smacznego!
     
     Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni otrzymacie dziś 50% rabatu.
     
     Tam, czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem