Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 20-05-2018, imieniny Aleksandra
 

UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

 

Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny tydzień portElu. Najpierw nasze kubki smakowały w kuchni włoskiej, następnie na stołach pojawiły się dania z sąsiedniej Ukrainy. A co z kuchnia polską? Nie musicie się martwić. Wcale o niej nie zapomnieliśmy i to właśnie przez najbliższe pięć dni, będziemy Wam serwować przepisy na pyszne i tradycyjne polskie potrawy. Na początek zupa serowo-pieczarkowa oraz stek wieprzowy z cebulką, surówką i ziemniakami.

Zupa serowo-pieczarkowa (składniki):
     - mięso mielone wieprzowo wołowe 0,5 kg
     - pieczarki 0,5 kg
     - serki topione, śmietankowy, ziołowy 1+2 szt.
     - por 1 szt.
     - kostki bulionu rosołowego 2-3 szt.
     - maggi, ziele angielskie, liść laurowy
     - ziele angielskie, papryka w proszku
     - biały pieprz mielony
     - maggi do smaku
     - woda ok. 2 ,5 litra + 1/2 szklanki
     - mieszanka ziół 2 łyżki
     - czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki
     - mąka pszenna 1 łyżka
     
     Przygotowanie:
     Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry.
     Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, pokrojony w paseczki, uprzednio umyty por, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki, a następnie wrzucamy kulki mięsne.
     Do osobnego garnka odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy serki topione, dodajemy 2 łyżki mieszanki ulubionych ziół oraz czosnek, przelewamy wszystko do garnka z kulkami i doprowadzamy do wrzenia.
     Do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 6-7 minut.

 


     
     Stek wieprzowy z cebulką (składniki):
     - 400g mięsa mielonego wieprzowego
     - 2 szt. cebuli
     - 3 łyżki margaryny
     - mąka pszenna
     - sól, pieprz mielony
     - tłuszcz do smażenia
     
     Przygotowanie:
     Mięso wrzucić do miski, a potem dość mocna doprawić solą i pieprzem. Następnie wyrobić dokładnie na gładka masę, jeżeli mięso jest za twarde można dodać trochę zimnej wody.
     Z tak przygotowanego mięsa formujemy małe okrągłe kotlety, spłaszczamy je i obtaczamy w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) kładziemy kotlety i smażymy powoli na złoty kolor.
     Na osobnej patelni rozgrzewamy margarynę i kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą i smażymy na lekko rumiany kolor.
     Gdy steki mamy usmażone, kładziemy na ich wierzch podsmażona cebulę i podajemy najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem