Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 16-12-2017, imieniny Albiny, Zdzisława
 

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

Dziś zaczynamy kolejny tydzień kulinarnej przygody. Jako, że dużym zainteresowaniem cieszyły się przepisy kuchni polskiej postanowiliśmy nie zmieniać tego, co dobre i przygotować dla Was receptury na kolejne przysmaki, a wybierać będzie w czym. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego, od morza po góry. Przepisy na dziś to pyszna zupa pomidorowa i pierś z kurczaka.

Zupa pomidorowa (składniki):
     - udko z kurczaka
     - włoszczyzna
     - przecier pomidorowy
     - puszka pomidorów (opcjonalnie)
     - pół cebuli
     - liście laurowe
     - ziele angielskie
     - sól, pieprz
     - cukier
     - kostka rosołowa
     
     Przygotowanie:
     Do zimnej wody wrzucić umyte mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu wody zebrać szumowiny. Dorzucić oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
     Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dołożyć do tego pomidory z puszki i chwilę razem podsmażyć. Można z tego zrezygnować i użyć tylko koncentratu pomidorowego.
     Z garnka wyciągnąć kurczaka i inne warzywa. Dołożyć przecier pomidorowy i pomidory z cebulką z patelni. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kostką rosołową jeżeli jest taka potrzeba. Marchewkę pokroić i dołożyć do garnka. Pogotować jeszcze chwilę i podawać z ugotowanym makaronem, mięsem z kurczaka i śmietaną.

 


     
     Pierś z kurczaka (składniki):
     - pierś z kurczaka
     - sól, pieprz,
     - bułka tarta
     - mąka pszenna
     - jajko
     - papryka czerwona słodka
     - oliwa z oliwek
     
     Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Moczyć w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety drobiowe z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wlać odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 2 minut (nada to kotletom soczystości).
     Następnie odkryć i smażyć do odparowania wody. Do kotletów idealnie pasują ziemniaczki i ulubiona surówka. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem