Piątek 20-07-2018, imieniny Czesława, Małgorzaty
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

Dziś zaczynamy kolejny tydzień kulinarnej przygody. Jako, że dużym zainteresowaniem cieszyły się przepisy kuchni polskiej postanowiliśmy nie zmieniać tego, co dobre i przygotować dla Was receptury na kolejne przysmaki, a wybierać będzie w czym. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego, od morza po góry. Przepisy na dziś to pyszna zupa pomidorowa i pierś z kurczaka.

Zupa pomidorowa (składniki):
     - udko z kurczaka
     - włoszczyzna
     - przecier pomidorowy
     - puszka pomidorów (opcjonalnie)
     - pół cebuli
     - liście laurowe
     - ziele angielskie
     - sól, pieprz
     - cukier
     - kostka rosołowa
     
     Przygotowanie:
     Do zimnej wody wrzucić umyte mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu wody zebrać szumowiny. Dorzucić oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
     Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dołożyć do tego pomidory z puszki i chwilę razem podsmażyć. Można z tego zrezygnować i użyć tylko koncentratu pomidorowego.
     Z garnka wyciągnąć kurczaka i inne warzywa. Dołożyć przecier pomidorowy i pomidory z cebulką z patelni. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kostką rosołową jeżeli jest taka potrzeba. Marchewkę pokroić i dołożyć do garnka. Pogotować jeszcze chwilę i podawać z ugotowanym makaronem, mięsem z kurczaka i śmietaną.

 


     
     Pierś z kurczaka (składniki):
     - pierś z kurczaka
     - sól, pieprz,
     - bułka tarta
     - mąka pszenna
     - jajko
     - papryka czerwona słodka
     - oliwa z oliwek
     
     Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Moczyć w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety drobiowe z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wlać odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 2 minut (nada to kotletom soczystości).
     Następnie odkryć i smażyć do odparowania wody. Do kotletów idealnie pasują ziemniaczki i ulubiona surówka. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem