Niedziela 19-08-2018, imieniny Jana, Bolesława
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na poniedziałek. Kuchnia staropolska

 

„Każdy naród kocha własną kuchnię. Woli ją od kuchni innych narodów. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej kuchni obejść się nie może” – pisze Pani Hanna Szymanderska w swojej książce pt. „Kuchnia staropolska”. I jest w tym sporo prawdy. Możemy rozkoszować się smakiem dań z innych regionów świata, ale zawsze z utęsknieniem wrócimy do tradycyjnych domowych potraw. W tym tygodniu, prym będzie wiodła u nas kuchnia polska, ale z czasów naszych przodków. Przepisy na poniedziałek to krupnik staropolski oraz roladki drobiowe w sosie musztardowym.

Krupnik staropolski „zabielany” (składniki):
     - wywar z kurczaka
     - marchew
     - pietruszka
     - nać pietruszki
     - seler
     - kasza jęczmienna
     - ziemniaki
     - śmietanka do zup
     - sól, pieprz
     
     Przygotowanie:
     Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać rozdrobnioną marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodać kaszę jęczmienną i gotować aż zmięknie. W kolejnym kroku dołożyć, pokrojone w kostkę ziemniaki i również gotować, aż będą miękkie.
     Tak przygotowany krupnik zabielić śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 


     
     Roladki drobiowe w sosie musztardowym (składniki):
     - pierś z kurczaka
     - sól, pieprz
     - bułka
     - mleko
     - masło
     - nać pietruszki
     - żurawina
     - zasmażka
     - rosół
     - śmietanka
     - musztarda
     - ziemniaki
     - sałata
     
     Przygotowanie:
     Z piersi kurczaka rozbić płat mięsa, posolić i nadziać farszem (namoczona w mleku bułka, odciśnięta z dodatkiem masła, natki pietruszki oraz kilku owoców żurawiny). Tak przygotowane mięso zawinąć w roladki i upiec w piekarniku. Osobno przygotować sos musztardowy.
     Sos musztardowy: sporządzić zasmażkę na maśle. Dodać do niej rosół, śmietankę, musztardę oraz do smaku doprawić solą i pieprzem.
     Upieczone roladki polać przygotowanym sosem. Całość najlepiej podawać z ziemniakami i sałatą.
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem