Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 19-02-2018, imieniny Konrada, Arnolda
 

UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia włoska

Elbląg, Przepis na poniedziałek. Kuchnia włoska

Każdy, kto próbuje swoich sił w gotowaniu, na pewno miewa moment, w którym zachodzi w głowę, co upichcić. Nie jest łatwo codziennie wymyślać potrawy tak, aby nie spowszedniały i pieściły kubki smakowe nasze czy domowników.

Postanowiliśmy wyjść naprzeciw i stworzyć bazę przepisów, z których będziecie mogli szybko i smacznie przyrządzić pyszny posiłek. W tym tygodniu brylować będzie kuchnia włoska, a dania na dziś to: Crema di broccoli oraz Lasagne alla bolognese.
     
     Crema di broccoli (Zupa krem z brokułów)
     
     Składniki (na 4 osoby):
     - 500 g ziemniaków
     - 500 g brokułów
     - 500 g rosołu
     - 1 por
     - 2 bułki
     
     Pora pokroić w krążki i podsmażyć w garnku na rozgrzanym maśle. Następnie dodać brokuły (zostawić kilka różyczek z brokułów do dekoracji) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać rosołem i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po upływie tego czasu, zdjąć garnek z ognia, a całość zmiksować blenderem.
     Pokroić bułki na małe kawałki, aby podsmażyć je na grzanki. Po przelaniu zupy do talerza dodajemy grzanki, ozdabiamy różyczkami z brokułów i polewamy oliwą z oliwek. I tak oto mamy pierwsze danie.
     
     Lasagne alla bolognese
     
     Składniki na (8 osób):
     - 500 g makaronu lasagne
     - 200 g startego parmezanu
     - 1 kg beszamelu
     Sos boloński:
     - 1 marchew
     - 4 łyżki oleju extra vergine
     - 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
     - 250 g mięsa mielonego
     - 250 g gęstego sosu z pomidorów
     - 1 szklanka mleka
     - 100 g boczku
     - 250 g rosołu
     - 50 g masła
     - 1 cebula
     - pieprz i sól
     - czosnek
     
     Rozpuścić masło na beszamel. Dodać mąkę, zamieszać dodając zimne mleko (najlepsze tłuste, prosto od krowy). Mieszać dopóki beszamel nie zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową oraz sól i pierz dla smaku.
     Następnie przygotować sos: do garnka wlać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, a następnie zeszklić. Dodać mięso mielone. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Po podsmażeniu mięsa dodać pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina. Gotować 10 minut. Następnie dodać gesty sos pomidorowy (Passata). Podczas gotowania przyprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko zgęstnieje dodać łyżeczkę oregano i bazylii.
     Na wysmarowanej olejem blasze ułożyć makaron lasagne i posypać parmezanem. Pierwszą warstwę zwieńczamy sosem i posypujemy żółtym serem. Należy także polać beszamelem. Całą czynność powtórzyć trzykrotnie. Ostatnią warstwę polewamy tylko beszamelem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.     

 
     
Smacznego!
     

     Już jutro kolejne przepisy z kuchni włoskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na krem z brokułów i lasagne otrzymacie dziś 50% rabatu.
     
     Tam czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.
 
     
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu "Przepis Dnia".
     Dania opisane przez nas w serwisie będą dostępne danego dnia w lokalu w godz. 11-19 z 50% rabatem.

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem