Niedziela 19-08-2018, imieniny Jana, Bolesława
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na środę. Kuchnia polska

 

Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz kotlet po szwajcarsku. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.

Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
     - marchewka
     - pietruszka
     - paczka fasoli
     - 150g boczku wędzonego
     - 3 ziemniaki
     - mąka
     - jajko
     - 2 cebule
     - sól, majeranek
     - natka pietruszki
     
     Przygotowanie:
     Fasole namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
     Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
     Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

 


     
     Kotlet po szwajcarsku (składniki):
     - ser żółty Gouda lub mozzarella 25 dag
     - pieczarki surowe 25 dag
     - cebula 1 szt.
     - szynka w plasterkach 25 dag
     - olej roślinny lub oliwa z oliwek (0.5l do smażenia)
     - bułka tarta do panierowania
     - jajka 3 szt.
     - sól (szczypta do smaku)
     - pieprz czarny (szczypta do smaku)
     - piersi z kurczaka (1 podwójna)
     
     Przygotowanie:
     Najpierw pokroić pieczarki oraz cebulkę i podsmażyć na masełku.
     Piersi z kurczaka mielimy lub siekamy w robocie, solimy mięso. Moczymy ręce wodą, bierzemy kulkę z mięsa do ręki i ugniatamy na kotlecika.
     Następnie na kotleciki dajemy plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Na ser dodajemy 2 łyżki pieczarek z cebulką i na to dokładamy jeszcze jeden plasterek sera.
     Przykrywamy drugą kulką mięsa ugniecionego na kotlecika - formujemy w półkole (przylepiamy tak, aby się nie rozlatywały). Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa (powinno wyjść 4-5 kotlecików).
     Panierujemy najlepiej dwa razy - później smażymy. Podajemy z ziemniaczkami i kapustą pekińską. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem