Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 23-08-2017, imieniny Róży, Apolinarego
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

IX Międzynarodowy Festiwal Wikingowie z Truso IX Międzynarodowy Festiwal Wikingowie z Truso

Przepis na środę. Kuchnia polska

 

Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz udko z kurczaka. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.

Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
     - marchewka
     - pietruszka
     - paczka fasoli
     - 150g boczku wędzonego
     - 3 ziemniaki
     - mąka
     - jajko
     - 2 cebule
     - sól, majeranek
     - natka pietruszki
     
     Przygotowanie:
     Fasolę namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
     Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
     Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

 


     
     Udko z kurczaka (składniki):
     - udko z kurczaka
     - sól, pieprz
     - słodka papryka w proszku
     - ziemniaki
     - marchew
     - chrzan
     - cukier
     - śmietana
     
     Przygotowanie:
     Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
     Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
     Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem