Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 24-05-2018, imieniny Zuzanny, Joanny
 

UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia ukraińska

 

Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią ukraińską. Kresy wschodnie słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy przepis na zupę: moja solianka oraz pierogi po ukraińsku. Aż ślinka cieknie!

Moja solianka
     
     Składniki:
     - 1,5l bulionu wołowego (może być z kostki)
     - 200g wędzonego boczku
     - 200g aromatycznej kiełbasy
     - 2 średnie cebule
     - 1 ostra czerwona papryczka
     - garść kaparów
     - 3 ząbki czosnku
     - 3-4 większe ogórki kiszone
     - garść kiszonej kapusty (przelanej i poszatkowanej)
     - pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
     - pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
     - 2 listki laurowe
     - 3-4 ziarna ziela angielskiego
     - łyżeczka majeranku
     - łyżeczka ostrej papryczki w proszku
     - świeżo zmielony pieprz
     - mała cytryna
     - kwaśna śmietana
     
     Przygotowanie:
     Ugotować bulion wołowy, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
     Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając przez kilka minut.
     Wszystkie podsmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 min. na średnim ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 min.
     Przed podaniem do każdej porcji nałożyć „kleks” kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance mogą być jeszcze czarne i zielone oliwki.

 


     
     Pierogi po ukraińsku
     
     Składniki (ciasto):
     - 350g mąki pszennej
     - 1 jajko
     - 135ml wody
     - sól
     Składniki (farsz):
     - 0,5kg purée ziemniaczanego
     - 50g boczku pokrojonego w paski
     - 1 cebula
     
     Przygotowanie:
     Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko oraz wlać wodę. Następnie posolić i zagnieść, po czym odstawić przygotowane ciasto.
     Przygotowanie farszu zacząć od ugotowania posolonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki ugniatamy na purée. Następnie pokrojony w pasek boczek podsmażyć i dodać pokrojoną cebulkę. Przesmażone składniki wymieszać z purée.
     Tak przygotowany farsz, umieścić w wyciętych z ciasta kołach, aby powstały pierogi. Zlepić dokładnie i wrzucić na gotującą się,posoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Odcedzić i podawać na gorąco. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem