Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 18-02-2018, imieniny Bernardety, Konstancji
 

UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia polska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie, kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące z naszej ojczyzny: kapuśniak oraz pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym.

Kapuśniak (składniki):
     - 1 główka włoskiej kapusty lub 2 jeśli jest nieduża
     - 2 l wywaru lub wody
     - 1 marchewka
     - 1 pietruszka
     - pół pęczka koperku,
     - 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
     - sok z cytryny
     - 3 łyżki masła
     - 1 łyżka mąki
     - sól, pieprz
     - 2-3 kostki rosołowe
     
     Przygotowanie:
     W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Kapustę oczyszczamy, siekamy i przesmażamy na maśle kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Kapustę zalewamy wywarem lub wodą (w takim wypadku możemy dodać kostki rosołowe).
     Po 10 minutach gotowania dorzucamy do rondla ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w plasterki lub w słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy razem do miękkości.
     Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą zaprawiamy nasz kapuśniak - nie jest ona jednak konieczna. Koperek siekamy, wsypujemy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Serwujemy.

 


     
     Pieczeń z szynki wieprzowej w sonie własnym (składniki):
     - szynka wieprzowa
     - sól, pieprz
     - przyprawa uniwersalna
     - czosnek
     - olej
     - liść laurowy
     - ziele angielskie
     - mąka
     - 100ml zimnej wody
     
     Przygotowanie:
     Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek. Nakłuwaj mięso pod kątem ok. 45° na głębokość ok. 3/4 wysokości mięsa, tak, aby otwory „podzieliły” kawałek mięsa na długości na 5 części (4 nakłucia). Nakłucia powinny być naprzemienne (raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej). W każdy powstały otwór włóż 2 - 3 ząbki czosnku.
     Nagrzej piekarnik do temp. 175°. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml wody.
     Upieczoną szynkę przełóż na deskę. Wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 min. Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
     Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Proponujemy podawać z ziemniakami puree. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem