Sobota 21-07-2018, imieniny Daniela, Wawrzyńca
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na wtorek. Kuchnia polska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś, to pochodzące z naszej ojczyzny zupa buraczkowa i bitki wieprzowe.

Zupa buraczkowa (składniki):
     - 4 duże buraki
     - 2-3 marchewki w zależności od wielkości
     - kawałek selera
     - 1 mały por
     - 1-2 cebule
     - 3-4 ziemniaki
     - 1-2 kostki rosołowe
     - sól, pieprz
     - przyprawa uniwersalna
     - cukier
     - 4 ziarna ziela angielskiego
     - 3 listki laurowe
     - jogurt naturalny lub śmietana
     
     Przygotowanie:
     Zanim przystąpisz do gotowania zupy na 1h przed przygotuj buraczki. Można to zrobić na dwa sposoby gotując lub piec w piekarniku. My zdecydowanie polecamy ten drugi sposób tj. pieczenie, ponieważ zupa jest później bardziej „buraczkowa”.
     Umyj i wysusz buraczki a następnie owiń je w folię aluminiową. Następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez około 1h w temperaturze 200-210 stopni. Podczas gotowania trzeba buraczki nakłuwać widelcem (po ok. 1h) aby sprawdzić czy są miękkie.
     Po ugotowaniu/upieczeniu buraczki należy ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego. Można teraz przystąpić do przygotowywania właściwej zupy. Do garnka nalej sporą ilość wody, dodaj 2 kostki rosołowe, mięso jeśli masz, ziele angielskie i liście laurowe. Obierz warzywa (seler, marchew, pietruszkę i cebulę) a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub w robocie kuchennym. Po ztarciu warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj również do wywaru. Por pokrój w talarki i również dodaj do wywaru. Gotuj aż warzywa będą miękkie ok. 30 min.
     Następnie dodaj buraczki oraz sok z cytryny, jeśli gotujesz dużą porcje zupy to dodaj sok z całości cytryny. Zmniejsz ogień do minimum tak, aby zupa się nie gotowała. Teraz pozostaje doprawić dodając, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę cukru. Pamiętaj aby jak najmniej gotować zupę, wówczas nie straci swojego koloru.

 


     
     Bitki wieprzowe (składniki):
     - 1 kg szynki wieprzowej
     - 1 cebula
     - 2-3 łodygi selera naciowego
     - 4 szklanki wywaru z warzyw
     - ziele angielskie - około 3 szt.
     - 2 listki laurowe
     - sól, pieprz
     - olej do smażenia
     
     Przygotowanie:
     Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso, aż do momentu gdy nabierze lekko brązowej barwy.
     Następnie zdejmujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanego garnka. Aby sos był aromatyczny, po usmażeniu każdej porcji bitek patelnię podlewamy małą ilością wody tak, aby połączyła się z tłuszczem i sokiem z mięsa, po czym zlewamy całość do garnka z bitkami. Nową partię smażymy na nowym oleju. "Mycie" patelni powtarzamy przy każdej partii mięsa, aż całość będzie gotowa.
     Do garnka z bitkami dorzucamy pokrojoną cebulę i seler, po czym zalewamy wywarem. Dobrze jest też, dodać w zasadzie wszystkie warzywa z wywaru. Całość dusimy przez co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu. Mięso wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do innego naczynia, zaś sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też po prostu wszystkie warzywa wyjąć.
     Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dzięki warzywom powinien być dość gęsty, ale można go jeszcze dodatkowo zagęścić odrobiną mąki (łyżkę stołową mąki rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolewamy trochę sosu, całość przelewamy do garnka i mieszamy). Gdy sos jest już gotowy, wkładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwilkę. I gotowe. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
     


     Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem