Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 19-02-2018, imieniny Konrada, Arnolda
 

UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia włoska

 

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: zupa Minestrone (włoska zupa warzywna) oraz Cotoletta alla parmiggiana.

Zupa Minestrone (włoska zupa warzywna)
     
     Składniki:
     - 300g pomidorów
     - 1 czerwona papryka
     - 100g dyni
     - 50g selera (korzeń)
     - 1 pietruszka
     - 1 cebula
     - 100g pora
     - 200g marchewki
     - 200g cukinii
     - 200g ziemniaków
     - 200g kapusty
     - 2 listki laurowe
     - 2 ząbki czosnku
     
     Na rozgrzanym w garnku maśle, podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać przygotowanym wcześniej rosołem i zagotować.
     10. min przed końcem gotowania, dodać pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki). Przygotowaną zupę wymieszać ze śmietaną tak, aby się nie zważyła. Po tej czynności można już cieszyć się smakiem pierwszego dania.
     
     Cotoletta alla parmiggiana (kotlet wieprzowy z parmezanem)

 


     Składniki:
     - 4 kotlety wieprzowe
     - bułka tarta
     - 100g sera parmiggiano
     - 25 ml mleka
     - 30g masła
     - 25g mąki
     - 2 żółtka
     - sól
     
     Ubite kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć. Przygotowane w ten sposób kotlety ułożyć w brytfannie i posypać grubo parmezanem oraz zalać beszamelem. Przygotowane w ten sposób składniki wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
     Podawać z ziemniaczkami w ziołach (można wybrać w zależności od upodobań) oraz ulubioną sałatą.      


     Smacznego!
     

     Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
     
     Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w godz. 11-19 w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem