Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 19-11-2017, imieniny Salomei, Seweryna
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Park Dolinka Park Dolinka

Słodkie przysmaki na koniec karnawału

Elbląg, Słodkie przysmaki na koniec karnawału

Zbliża się Popielec, a wraz z nim koniec karnawału. Zamiast kupować łakocie, możemy zrobić coś pysznego samemu. Oto kilka propozycji na słodkie pyszności, które możemy przygotować samodzielnie w domu.

Wspólne gotowanie z dziećmi może być świetną okazją do spędzenia radośnie i twórczo czasu w rodzinnym gronie. Jeśli dzieci nie mamy, możemy zaszaleć w kuchni ze znajomymi lub ukochaną osobą. Oto kilka przepisów na przysmaki na koniec karnawału i Tłusty Czwartek.
     
     Pączki domowe
     Przepis na ok. 30 sztuk
     Składniki: 500 g mąki pszennej (tortowa, poznańska), 7 g drożdży instant, 8 żółtek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g cukru pudru,1/2 szklanki mleka, 200 g słodkiej śmietanki, 2 łyżki spirytusu, 150 g stopionego masła, 1 l oleju i ulubiona konfitura jako nadzienie
     Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mąką. Żółtka utrzeć z ½ cukru, dodać mąkę, mleko, śmietankę, spirytus. Wyrobić. Wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć na okrągłe placuszki (np. szklanką). Na ½ nałożyć po łyżeczce konfitury, po czym przykryć pozostałymi placuszkami i zlepić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godz.
     Olej rozgrzać. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku lub pergaminie. Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
     
     Owocowe racuszki dla 4 osób
     Składniki: 400 g jabłek, 5 g drożdży, ¾ szklanki mąki, szklanka mleka, 3 łyżki rumu, ½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki piwa, jajko, ½ szklanki miałkiego cukru, olej
     Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mąką. Dodać lekko ciepłe mleko, piwo, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto dodając 2 łyżki oleju. Odstawić na 2 godziny.
     Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na krążki o grubości 1 cm. Posypać połową cukru pudru, polać rumem i odstawić.
     Białko ubić na sztywno, dodać cukier. Pianę połączyć z ciastem.
     Olej rozgrzać w rondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku lub pergaminie. Oprószyć cukrem pudrem według upodobań.
     
     Faworki Babuni dla 8 osób
     Składniki: 200 g mąki, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 3 żółtka, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia i cukier puder do posypania po wierzchu (według uznania).
     Przygotowanie: Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia wymieszać, następnie wyrobić ciasto, które należy wałkować partiami na cienkie placki, jak najmniej podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na ok. 5 cm i przewinąć przez środek. W rondlu rozgrzać część tłuszczu, wrzucić faworek - jeśli wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe, przewracając łopatką na drugą stronę. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku lub pergaminie, przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
     
     Karpatka dla leniuszków
     Składniki: 2 paczki krakersów (360 g), opakowanie kremu do karpatki, 500 ml mleka, 200 g masła, 2 łyżki wiórków czekoladowych lub kokosowych
     Przygotowanie: Szklankę mleka zagotować. Zawartość opakowania wymieszać z pozostałym mlekiem i dodać do wrzącego cały czas mieszając, aż do zagotowania. Powstały budyń zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Masło zmiksować z budyniem na jednolity krem.
     Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, by papier wystawał za jej brzegi. Na dnie rozłożyć ½ krakersów, wyłożyć ½ kremu, po czym przykryć resztą krakersów. Pozostały krem wycisnąć dekoracyjnie na wierzchu krakersów i ozdobić posypką. Karpatkę przed podaniem trzymać w lodówce.

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama