Środa 17-10-2018, imieniny Ignacego, Wiktora
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Oświetlenie uliczne inaczej Oświetlenie uliczne inaczej

Słodkie przysmaki na koniec karnawału

Elbląg, Słodkie przysmaki na koniec karnawału

Zbliża się Popielec, a wraz z nim koniec karnawału. Zamiast kupować łakocie, możemy zrobić coś pysznego samemu. Oto kilka propozycji na słodkie pyszności, które możemy przygotować samodzielnie w domu.

Wspólne gotowanie z dziećmi może być świetną okazją do spędzenia radośnie i twórczo czasu w rodzinnym gronie. Jeśli dzieci nie mamy, możemy zaszaleć w kuchni ze znajomymi lub ukochaną osobą. Oto kilka przepisów na przysmaki na koniec karnawału i Tłusty Czwartek.
     
     Pączki domowe
     Przepis na ok. 30 sztuk
     Składniki: 500 g mąki pszennej (tortowa, poznańska), 7 g drożdży instant, 8 żółtek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g cukru pudru,1/2 szklanki mleka, 200 g słodkiej śmietanki, 2 łyżki spirytusu, 150 g stopionego masła, 1 l oleju i ulubiona konfitura jako nadzienie
     Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mąką. Żółtka utrzeć z ½ cukru, dodać mąkę, mleko, śmietankę, spirytus. Wyrobić. Wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć na okrągłe placuszki (np. szklanką). Na ½ nałożyć po łyżeczce konfitury, po czym przykryć pozostałymi placuszkami i zlepić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godz.
     Olej rozgrzać. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku lub pergaminie. Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
     
     Owocowe racuszki dla 4 osób
     Składniki: 400 g jabłek, 5 g drożdży, ¾ szklanki mąki, szklanka mleka, 3 łyżki rumu, ½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki piwa, jajko, ½ szklanki miałkiego cukru, olej
     Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mąką. Dodać lekko ciepłe mleko, piwo, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto dodając 2 łyżki oleju. Odstawić na 2 godziny.
     Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na krążki o grubości 1 cm. Posypać połową cukru pudru, polać rumem i odstawić.
     Białko ubić na sztywno, dodać cukier. Pianę połączyć z ciastem.
     Olej rozgrzać w rondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku lub pergaminie. Oprószyć cukrem pudrem według upodobań.
     
     Faworki Babuni dla 8 osób
     Składniki: 200 g mąki, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 3 żółtka, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia i cukier puder do posypania po wierzchu (według uznania).
     Przygotowanie: Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia wymieszać, następnie wyrobić ciasto, które należy wałkować partiami na cienkie placki, jak najmniej podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na ok. 5 cm i przewinąć przez środek. W rondlu rozgrzać część tłuszczu, wrzucić faworek - jeśli wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe, przewracając łopatką na drugą stronę. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku lub pergaminie, przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
     
     Karpatka dla leniuszków
     Składniki: 2 paczki krakersów (360 g), opakowanie kremu do karpatki, 500 ml mleka, 200 g masła, 2 łyżki wiórków czekoladowych lub kokosowych
     Przygotowanie: Szklankę mleka zagotować. Zawartość opakowania wymieszać z pozostałym mlekiem i dodać do wrzącego cały czas mieszając, aż do zagotowania. Powstały budyń zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Masło zmiksować z budyniem na jednolity krem.
     Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, by papier wystawał za jej brzegi. Na dnie rozłożyć ½ krakersów, wyłożyć ½ kremu, po czym przykryć resztą krakersów. Pozostały krem wycisnąć dekoracyjnie na wierzchu krakersów i ozdobić posypką. Karpatkę przed podaniem trzymać w lodówce.

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Polar z haftem
Naszywki
T-shirt biały z Twoim nadrukiem DTG PROMOCJA
Naszywka GODŁO