Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 23-05-2018, imieniny Iwony, Dezyderiusza
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Tak świątecznie, że aż palce lizać

 
Elbląg, Tak świątecznie, że aż palce lizać fot. Witold Sadowski
Rek

Boże Narodzenie to czas miłości, dobrej atmosfery i uśmiechu...Tak, tak, ale nie należy zapominać, że to także czas jedzenia i to dobrego. Dla każdego coś smacznego. Postanowiliśmy zatem, że tym, którzy zaproponują ciekawe przepisy świąteczne sprezentujemy kalendarz portElu na 2014 r. 

Ostatni dzień przed Wigilią...Niektórzy sprzątają, inni gotują, a jeszcze inni szukają prezentów dla najbliższych. Albo wszystko na raz. My natomiast większość tego dnia spędziliśmy w pracy. Obowiązek obowiązkiem jest. Nie obyło się jednak bez rozmów w świątecznym klimacie, w tym oczywiście o jedzeniu. Jak się okazuje co dom, to obyczaj. I tak nasz redakcyjny kolega w tym roku przygotuje moczkę (tradycyjny, świąteczny deser ze Śląska). U rodziców, do których idzie jedna z naszych koleżanek pojawią się makiełki (kluseczki z makiem). U kogoś będzie barszcz na zakwasie z suszonymi grzybami i ziemniakami (danie pochodzi z południa Polski, a dokładniej z Kolbuszowej), a w innym domu ryby w różnych wariacjach.
     Również i nasi Czytelnicy postanowili, że podzielą się swoimi przepisami. Z nadesłanych propozycji konkursowych wybraliśmy te, które naszym zdaniem brzmią najsmaczniej.
     
     Świąteczna rolada ze szpinakiem i łososiem

     Przygotowanie:
     1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
     2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
     3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
     4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
     5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
     6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
     7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
     8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
     9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
     10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.
     Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem (serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).
     czas przygotowania: 60 minut
     Autor: Ewelina Gottfried
     
     Pierniczki

     Składniki:
     miód płynny, 1/4 szklanki
     miękkie masło, 5 łyżek
     brązowy cukier (lepiej dać cukier puder), 0,5 szklanki
     jajko, 1
     mąka, 2 i 1/4 szklanki
     przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
     kakao, 1 łyżeczka opcjonalnie
     1. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej w misce) a następnie wyrobić. Ciasto rozwałkować (na ok 3 mm), podsypując mąką przy wałkowaniu. Następnie wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
     2. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Nie przepiekać bo zgorzknieją.
     3. Ciastka długo się przechowują w szczelnie zamkniętej puszce. Miękną po wyciągnięciu chłonąc wilgoć z powietrza. Dowolnie dekorować.
     Autor: Mirosław Zakrzewski
     
     Wigilijne Gołąbki

     Składniki:
     Główka kapusty (może być włoska)
     5 dag suszonych grzybów
     2 cebule
     1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
     2 jajka
     2 łyżki masła
     olej
     natka pietruszki
     sól, pieprz
     Przygotowanie:
     Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin, po czym ugotować i drobno posiekać. Kapustę sparzyć i przygotować liście. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle i dodać do grzybów. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wymieszać razem z kaszą, grzybami i cebulą. Farsz przyprawić do smaku. Nakładać na liście i zawijać w gołąbki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, na każdym gołąbku położyć odrobinę masła. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Gołąbki smakują najlepiej z sosem grzybowym.
     Autor: Małgorzata Piaścik
     
     Świąteczny Piernik 2013
     Ciasto:
     3/4 kostki Kasi
     1,5 szklanki mąki
     2 łyżki mąki ziemniaczanej
     1 szklanka cukru
     2 łyżeczki proszku do pieczenia
     5 jajek
     1 łyżeczka przyprawy do pierników
     4 łyżki kakao
     1 gorzka czekolada
     Syrop rumowy:
     1/2 szklanki cukru
     1/2 szklanki wody
     3 łyżki rumu
     Dodatki:
     1 szklanka śmietanki 36%
     3 tabliczki gorzkiej czekolady
     powidła śliwkowe
     200 g orzechów laskowych
     Przygotowanie:
     1.Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
     2.Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
     3.Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
     4.Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
     5.Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
     6.Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.
     7. Orzechy laskowe przekroić i udekorować zewnętrzną część piernika.
     Autor: Sławomir Połetek
     
     A na koniec... za odwagę, prostotę i niewątpliwe poczucie humoru nagradzamy przepis na frytki. Rzecz jasna świąteczne.
     Frytki są daniem z ziemniaków, wymyślonym przez Belgów.
     Składniki:
     olej
     ziemniaki
     Przygotowanie:
     Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki. Następnie wrzucić je na chwilę do wody. Później rozgrzać na patelni dużą ilość olej. Pokrojone ziemniaki wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
     Autor: Jarosław Jernat
     
     Wszystkim autorom zwycięskich przepisów gratulujemy i zapraszamy do naszej siedziby przy ul. 1 Maja 1c po odbiór kalendarzy portEl.pl na 2014 rok.

Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10.. .09.. .08.. .07.. .06.. .05.. .04.. .03.. .02.. .01.. .*Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwnosc Twojego życzenia
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    ooola(2013-12-27)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Naszywki
Czapka z nadrukiem
Polar z haftem
Naszywka GODŁO