Czwartek 16-08-2018, imieniny Stefana, Rocha
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Światlość Światlość

Tak świątecznie, że aż palce lizać

 
Elbląg, Tak świątecznie, że aż palce lizać fot. Witold Sadowski
Rek

Boże Narodzenie to czas miłości, dobrej atmosfery i uśmiechu...Tak, tak, ale nie należy zapominać, że to także czas jedzenia i to dobrego. Dla każdego coś smacznego. Postanowiliśmy zatem, że tym, którzy zaproponują ciekawe przepisy świąteczne sprezentujemy kalendarz portElu na 2014 r. 

Ostatni dzień przed Wigilią...Niektórzy sprzątają, inni gotują, a jeszcze inni szukają prezentów dla najbliższych. Albo wszystko na raz. My natomiast większość tego dnia spędziliśmy w pracy. Obowiązek obowiązkiem jest. Nie obyło się jednak bez rozmów w świątecznym klimacie, w tym oczywiście o jedzeniu. Jak się okazuje co dom, to obyczaj. I tak nasz redakcyjny kolega w tym roku przygotuje moczkę (tradycyjny, świąteczny deser ze Śląska). U rodziców, do których idzie jedna z naszych koleżanek pojawią się makiełki (kluseczki z makiem). U kogoś będzie barszcz na zakwasie z suszonymi grzybami i ziemniakami (danie pochodzi z południa Polski, a dokładniej z Kolbuszowej), a w innym domu ryby w różnych wariacjach.
     Również i nasi Czytelnicy postanowili, że podzielą się swoimi przepisami. Z nadesłanych propozycji konkursowych wybraliśmy te, które naszym zdaniem brzmią najsmaczniej.
     
     Świąteczna rolada ze szpinakiem i łososiem

     Przygotowanie:
     1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
     2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
     3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
     4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
     5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
     6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
     7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
     8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
     9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
     10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.
     Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem (serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).
     czas przygotowania: 60 minut
     Autor: Ewelina Gottfried
     
     Pierniczki

     Składniki:
     miód płynny, 1/4 szklanki
     miękkie masło, 5 łyżek
     brązowy cukier (lepiej dać cukier puder), 0,5 szklanki
     jajko, 1
     mąka, 2 i 1/4 szklanki
     przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
     kakao, 1 łyżeczka opcjonalnie
     1. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej w misce) a następnie wyrobić. Ciasto rozwałkować (na ok 3 mm), podsypując mąką przy wałkowaniu. Następnie wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
     2. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Nie przepiekać bo zgorzknieją.
     3. Ciastka długo się przechowują w szczelnie zamkniętej puszce. Miękną po wyciągnięciu chłonąc wilgoć z powietrza. Dowolnie dekorować.
     Autor: Mirosław Zakrzewski
     
     Wigilijne Gołąbki

     Składniki:
     Główka kapusty (może być włoska)
     5 dag suszonych grzybów
     2 cebule
     1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
     2 jajka
     2 łyżki masła
     olej
     natka pietruszki
     sól, pieprz
     Przygotowanie:
     Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin, po czym ugotować i drobno posiekać. Kapustę sparzyć i przygotować liście. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle i dodać do grzybów. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wymieszać razem z kaszą, grzybami i cebulą. Farsz przyprawić do smaku. Nakładać na liście i zawijać w gołąbki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, na każdym gołąbku położyć odrobinę masła. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Gołąbki smakują najlepiej z sosem grzybowym.
     Autor: Małgorzata Piaścik
     
     Świąteczny Piernik 2013
     Ciasto:
     3/4 kostki Kasi
     1,5 szklanki mąki
     2 łyżki mąki ziemniaczanej
     1 szklanka cukru
     2 łyżeczki proszku do pieczenia
     5 jajek
     1 łyżeczka przyprawy do pierników
     4 łyżki kakao
     1 gorzka czekolada
     Syrop rumowy:
     1/2 szklanki cukru
     1/2 szklanki wody
     3 łyżki rumu
     Dodatki:
     1 szklanka śmietanki 36%
     3 tabliczki gorzkiej czekolady
     powidła śliwkowe
     200 g orzechów laskowych
     Przygotowanie:
     1.Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
     2.Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
     3.Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
     4.Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
     5.Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
     6.Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.
     7. Orzechy laskowe przekroić i udekorować zewnętrzną część piernika.
     Autor: Sławomir Połetek
     
     A na koniec... za odwagę, prostotę i niewątpliwe poczucie humoru nagradzamy przepis na frytki. Rzecz jasna świąteczne.
     Frytki są daniem z ziemniaków, wymyślonym przez Belgów.
     Składniki:
     olej
     ziemniaki
     Przygotowanie:
     Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki. Następnie wrzucić je na chwilę do wody. Później rozgrzać na patelni dużą ilość olej. Pokrojone ziemniaki wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
     Autor: Jarosław Jernat
     
     Wszystkim autorom zwycięskich przepisów gratulujemy i zapraszamy do naszej siedziby przy ul. 1 Maja 1c po odbiór kalendarzy portEl.pl na 2014 rok.

Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10.. .09.. .08.. .07.. .06.. .05.. .04.. .03.. .02.. .01.. .*Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwnosc Twojego życzenia
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    ooola(2013-12-27)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapety z Italią
Fototapety do salonu
Fototapety z erotyką
Fototapeta fizelinowa 400x148x cm - Most Golden Gate