Poniedziałek 19-11-2018, imieniny Salomei, Seweryna
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Urzędowe kontrole żywności

Elbląg, Urzędowe kontrole żywności Nie można wykluczyć sytuacji, iż kupione mięso będzie nieświeże (fot. AD)
Rek

Każdy konsument zainteresowany jest tym, aby kupić produkty żywnościowe „nadające się do spożycia”. Nie można wykluczyć sytuacji, iż kupione mięso czy to w małym sklepie osiedlowym czy też sklepie wielkopowierzchniowym będzie nieświeże. Nie oznacza to, że konsument jest w takim przypadku bezsilny.

W związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej koniecznym stało się dostosowanie polskich przepisów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia.
     Wymagania i procedury niezbędne w tym zakresie określa ustawa z 25 sierpnia 2006 roku, której zapisy są zgodne z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r., ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 178/2002”.
     Ustawa określa między innymi wymagania zdrowotne żywności – w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniach Unii Europejskiej, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny, żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jak również właściwość organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności.
     Organami urzędowej kontroli żywności są przede wszystkim organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w odniesieniu żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu, przywożonej z państw trzecich oraz wywożonej i powrotnie wywożonej do tych państw, produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym, prawidłowości stosowania zasad systemu HACCP w zakładach objętych nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto kontrole są przeprowadzane przez organy Wojskowej Inspekcji Sanitarnej, organy Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z właściwością określoną przepisami ustawy z 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, jak również inne organy w zakresie posiadanych kompetencji.
     Organom urzędowej kontroli żywności, o których mowa powyżej, w związku z przeprowadzaniem urzędowych kontroli przysługuje prawo do wstępu do pomieszczeń zakładu o każdej porze, badania procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli, przeglądania ksiąg i innych dokumentów kontrolowanego zakładu, jeżeli jest to niezbędne ze względu na cel przeprowadzanej kontroli. Ponadto organy te mogą podejmować inne czynności niezbędne do wyjaśnienia sprawy, zgodnie z zakresem uprawnień w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym mogą nieodpłatnie pobierać próbki środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu wykonania badań laboratoryjnych.
     Każdy konsument zainteresowany jest tym, aby kupić produkty żywnościowe „nadające się do spożycia”. Nie można wykluczyć sytuacji, iż kupione mięso czy to w małym sklepie osiedlowym czy też sklepie wielkopowierzchniowym będzie nieświeże. Nie oznacza to, że konsument jest w takim przypadku bezsilny. Poza możliwością skierowania się do sklepu, gdzie zakupił mięso, gdzie może poinformować sprzedawcę bądź kierownictwo sklepu o zaistniałym fakcie, może oczywiście skierować zawiadomienie o nieprawidłowościach Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu terenowo właściwemu ze względu na lokalizację sklepu.
     
Jacek Błaszczyk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Dobra rada, skontrolować wszystkie kebaby, pizzerie, oraz inne tego typu lokale!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-05-12)
  • polecam szczególnej uwadze organom kontrolujacym wszelkiej masci i szczebla sklep na rogu ulicy MALBORSKIEJ I AL TYSIACLECIA ---dzialajcy 24 goddziny na dobe-sklep niespełniajacy zadnych warunków higienicznych -bhp dla pracownika -handlowych dla kijentów -sklep z dziwna wonia w środku--ciemny z rozstawionym towarem bezposrednio na podłodze we wszelkim dostępnym asortymencie --bez umów o prace i kart zdrowia pracowników oraz czesto walesajaca sie ponoc włascielka w stanie powiedzmy -----wskazujacym----moze czas rozpoczac robic prawdziewe porzadki z pseudohandlowcami-- z powazaniem-- klijent --JEDNORAZOWY
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    KLIJENT(2010-05-23)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kalendarz Książkowy z Grawerem
Kalendarz Książkowy A5 Firmowy
Żarówki LED
Pieczątki Firmowe